145834 – 26052017 – Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, Alianța Globală pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), Coaliția pentru Justiție Energetică din România, alături de peste 2300 de cetățeni semnatari ai petiției “Nu vrem incinerator de deșeuri în București!”, își exprimă îngrijorarea cu privire la includerea a trei Incineratoare de deșeuri municipale în Planul Național pentru Gestionarea Deșeurilor, arătând că instalaţiile de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor au un impact negativ major asupra sănătăţii cetățenilor, economiei locale și mediului înconjurător.
”În prezent, în România există șapte fabrici de ciment autorizate să co-incinereze peste 100 de tipuri de deșeuri (în principal plastic, cauciucuri – cea mai mare sursă de poluare), având o capacitate de incinerare neatinsă de 1.4 milioane de tone anual, care acoperă circa 30% din totalul de deșeuri generate anual în România, ducând deja la supracapacitate de incinerare.
Deşi industria pretinde că vinde tehnologii curate şi energie regenerabilă, numeroase rapoarte elaborate de către organizaţii precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Institutul American pentru Sănătate şi Agenţia Federală de Mediu Germania arată că tehnologiile de tratare termică a deşeurilor sunt cea mai mare sursă pentru producerea dioxinelor. Chiar şi în cantităţi mici, aceste toxine pot cauza probleme respiratorii, anomalii congenitale, diferite forme de cancer (laringe, plămâni, piele, sistem reproducător şi nervos, glanda tiroidă, aparat digestiv) pentru cei care locuiesc sau muncesc în apropierea unor incineratoare.
Incinerarea şi depozitarea reprezintă metode de eliminare, care susțin economia liniară și consumul iresponsabil de resurse, aflate la baza piramidei deşeurilor. În 2014, a fost anulat contractul de construire pentru cel mai mare incinerator din Europa, în valoare de 500 milioane de Lire Sterline, in Norfolk (Marea Britanie). În ultimii ani, alte peste 80 de incineratoare au fost blocate sau închise în ţări precum Italia, UK, Spania, în timp ce Franţa a anunţat în 2014 un plan de tranziţie de la incinerare la soluţii inovatoare şi flexibile.
Prin Comunicarea din 26 ianuarie 2017, Comisia Europeană recomandă investiții în sortarea la sursă, colectare separată, cresterea capacităților de reciclare, taxarea incinerării, eliminarea subvențiilor din fonduri publice pentru valorificarea energetică prin tratare termică, introducerea unui moratorium pentru noile instalații și închiderea vechilor incineratoare. Colectarea separată a resturilor alimentare din locuințele cetățenilor și tratarea biodeșeurilor prin compostare și/sau fermentare anaerobă pentru obținerea de biogaz este incurajată”, se precizează în scrisoarea semnată de George Petcu, Energy Justice România/Global Alliance for Incineration Alternatives (GAIA)..
Semnatarii cer ministrului ”excluderea instalațiilor de incinerare prevăzute în varianta de PNGD publicată in 27 aprilie 2017 și transmiterea rapoartelor elaborate conform caietului de sarcini emis de Ministerul Fondurilor Europene în vederea contractării de asistență tehnică pentru elaborărea Planului Național pentru Gestionarea Deșeurilor”, se mai arată în document.
Global Alliance for Incineration Alternatives (GAIA) este o alianţă internaţională formată din peste 900 de organizaţii, în 100 de ţări, inclusiv în Romania, care militează pentru stoparea incineratoarelor şi promovează alternative sigure, sustenabile şi echitabile. – PROMPT MEDIA