Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti USR: UE trebuie să-și schimbe abordarea față de Turcia lui Erdogan

USR: UE trebuie să-și schimbe abordarea față de Turcia lui Erdogan

DISTRIBUIȚI

 145325 – 18042017 –  Partidul Uniunea Salvați România privește cu îngrijorare transformarea Turciei într-un stat în care un singur om concentrează în mâinile sale întreaga putere și consideră că Uniunea Europeană trebuie să-și schimbe abordarea față de Turcia, plecând de la realitatea că aderarea acestei țări este tot mai puțin probabilă.

”Referendumul de duminică acordă puteri discreționare președintelui Recep Tayyip Erdogan într-un context complicat, marcat de atentate teroriste, tensiuni sociale și de un derapaj grav de la democrație și statul de drept. În plus, opoziția politică a semnalat și activități de fraudare a referendumului. Prin arestarea unui număr mare de jurnaliști și epurări masive în institituții fundamentale ale statului, precum poliția, justiția și sistemul de învățământ, Turcia se îndepărtează tot mai mult de standardele europene privind drepturile omului și de criteriile de la Copenhaga pe care trebuie să le îndeplinească orice stat candidat”, a declarat Matei Dobrovie, deputat USR și membru în Comisia de politică externă.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cât și Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de secutitate, au exprimat preocupări precaute privind corectitudinea procesului electoral, susținând că așteaptă evaluarea misiunii internaționale de observatori OSCE/ODIHR. Totodată, ei au arătat că schimbările constituționale și implementarea lor trebuie examinate din punctul de vedere al statutului Turciei de stat candidat la UE și membru al Consiliului Europei.

Fostul premier al României și deputat al PSD, Victor Ponta, un bun prieten al lui Recep Erdogan, a susținit în mod fals că rezultatul referendumului din Turcia nu este contestat de nimeni, chiar dacă este foarte strâns. Acest rezultat este contestat de opoziția turcă. Partidul Republican al Poporului (CHP) cere nici mai mult nici mai puțin decât anularea rezultatelor și renumărarea a până la 60% dintre buletinele de vot, pentru că nu erau marcate cu ștampila oficială.

USR respinge prezentarea Turciei ca un model de democrație pentru România, idee vehiculată de ex-premierul Ponta. În numele majorității, pot fi comise multe abuzuri, așa cum vedem în Turcia contemporană, în care libertatea presei și mecanismele de checks and balances specifice statului de drept sunt abolite. Prin referendumul constituțional, președintelui i se acordă puteri discreționare, principiul separației puterilor în stat este încălcat, iar Parlamentul devine mai degrabă decorativ.

După acest referendum, USR consideră că UE nu poate să trateze Turcia ca până acum ca pe un stat candidat. UE a trecut cu uşurinţă până acum peste încălcările grave ale libertăţii presei în Turcia pentru a obţine un acord care s-o scape de refugiaţi, iar regimul Erdogan a profitat de dependenţa prea mare a Uniunii față de Turcia pentru a-şi avansa nestingherit agenda de distrugere a oricărei opoziţii interne.

Erdogan a amenințat de-a lungul timpului UE cu ruperea pactului privind refugiații pentru a obține bani pentru taberele de refugiați, ridicarea vizelor sau deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE. Acordul UE-Turcia a devenit un veritabil instrument de şantaj şi un cec în alb pentru politicile autoritariste ale lui Erdogan.

”USR consideră că UE trebuie să-și schimbe abordarea față de Turcia, plecând de la realitatea că perspectiva de aderare a acesteia este tot mai puțin probabilă, odată ce autorităţile discută din nou, după referendum, despre reintroducerea pedepsei cu moartea şi continuă suprimarea oricărei opoziţii. Negocierile de aderare cu un stat care merge către o dictatură nu pot continua fără ca europenii să se compromită definitiv. Ca urmare, viitorul dialog turco-european trebuie să pornească de la premisa că aderarea Turciei la UE nu mai este un obiectiv realist pentru viitorul apropiat. Această abordare nu ar trebui să fie însă una punitivă, ci una bazată pe ideea că există o oportunitate de a redefini relaţia în conformitate cu interese reciproce precum integrarea economică, lupta anti-teroristă şi cooperarea energetică”, a declarat Matei Dobrovie.

UE ar trebui să folosească mai mult cartea interdependenţei economice şi comerciale ca pârghie pentru a-l determina pe președintele Erdogan să nu ducă și mai departe deriva autoritaristă. Prin urmare, UE poate folosi drept pârghie relaţiile comerciale şi cooperarea economică, ca şi negocierile legate de Uniunea Vamală care vor începe în 2017. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.