145265 – 13042017 – Medicii, dentiștii sau farmaciștii care vor să revină și să lucreze în țară pot apela la Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică (CRUSP) înființat de Ministerul Sănătății, prin intermediul căruia aceștia pot cere recunoaşterea calificărilor obţinute într-un alt stat membru UE sau dovada recunoaşterii mutuale de către celelalte state membre UE a calificărilor obținute în România.
CRUSP a devenit funcțional la începutul acestei luni.
De asemenea, tot prin intermediul Centrului pot obține adeverinţele care le atestă titlul de specialist şi gradul de principal pentru biologi, biochimişti şi chimişti, dar şi atestate de studii complementare pentru medici, medici dentişti şi farmacişti.
În cadrul centrului se vor organiza examenele pentru obţinerea titlului de specialist, precum şi pentru obţinerea gradelor profesionale de primar şi respectiv principal pentru medici, medici dentişti, farmacişti, pentru biologi, biochimişti şi chimişti, dar şi atestate de către medici, medici dentişti, farmacişti.
Prin intermediul sistemului IMI (Internal Market Information) instituit de Comisia Europeană, CRUSP colaborează cu autorităţile competente omoloage din statele UE în domeniul recunoaşterii calificărilor profesionale.
Centrul organizează concursul de rezidenţiat pentru domeniul medicină, medicină dentară, respectiv farmacie şi monitorizează pregătirea prin rezidenţiat şi a doua specialiate în regim cu taxă. De asemenea, acesta întreţine şi prelucrează baza de date privind pe cei aflaţi în pregătire de rezidenţiat şi a doua specialitate în regim cu taxă.
Reinserția în unităţile sanitare publice a medicilor care revin acasă, ocuparea posturilor vacante sau a posturilor temporar vacante se face pe bază de concurs/examen organizat în condiţiile legii, iar salarizarea lor se face conform Legii salarizării unitare.
Pentru acordarea unor facilităţi medicilor care se vor stabili în localităţile respective (spre exemplu identificarea unui loc de muncă pentru soţ/soţie, accesul la locuinţă de serviciu, înscrierea copiilor la școale, grădiniţă sau creşă, eventualele facilităţi de transport), Ministerul Sănătăţii va colabora cu autorităţile publice locale cu reţea sanitară proprie.
Informațiile privind documentele necesare exercitării profesiei în România, precum şi procedurile de reinserţie profesională vor fi prezentate de Ministerului Sănătăţii, în cadrul unei secţiuni dedicată CRUSP, pe site-ul propriu.
Cei interesaţi pot contacta „Centrul” fie direct, pe adresa Ministerului, fie prin e-mail pe adresa dirru@ms.ro, prin fax la +4021.30.72.601 sau telefonic la +4021.30.72.598.
În acest context, deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni speră ca un număr cât mare de cadre medicale din diaspora, extrem de apreciate în clinicile şi spitalele în care îşi desfăşoară astăzi activitatea, să ia în considerare opţiunea revenirii acasă, în beneficiul pacienţilor români şi a şcolii româneşti de medicină.
“În condiţiile crizei curente de personal din domeniul sănătăţii, această iniţiativă este mai mult decât binevenită. Conform statisticilor existente, România înregistrează, la ora actuală, un deficit de 13 000 de medici, o cifră echivalentă cu cea a cadrelor medicale plecate la muncă peste hotare. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care aproximativ șase milioane de români nu au un acces corespunzător la serviciile medicale”, afirmă deputatul. – PROMPT MEDIA