Acasă Politic București: USR va ataca la CCR legalizarea nepotismului

București: USR va ataca la CCR legalizarea nepotismului

DISTRIBUIȚI

145100 – 06042017 – Partidul Uniunea Salvați România se opune proiectului de lege care legalizează nepotismul prin redefinirea conflictului de interese din Codul Penal. în cazul în care va fi adoptat, USR intenţionează să atace la CCR acest proiect de lege, a declarant, într-o conferință de presă, deputatul Cristian Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. 

Este cât se poate de clar că ecoul protestelor masive din ianuarie și februarie a fost uitat, iar parlamentarii puterii se întorc în forță la ocupația lor de zi cu zi, mai exact, de noapte și zi, în slujba membrilor de partid și a celor apropiați partidului: ciuntirea și desfigurarea codului penal. Ieri a avut loc episodul al treilea din marțea neagră”, susține parlamentarul. Modificările articolelor 301 și 308 din Codul Penal, adoptate marți în Comisia Juridică, cu toată opoziția Ministerului Justiției, desființează practic infracțiunea de conflict de interese.

Au fost eliminate din textul de lege pasaje foarte importante și în plus a fost introdusă o condiție care golește de conținut aproape întregul text incriminator. Consecința foarte gravă este aceea că, după adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial a acestei legi, toate persoanele cercetate pentru conflict de interese vor fi scoase de sub această acuzație, iar pe viitor se dă liber la nepotism. Toți funcționarii publici, de exemplu primarii, vor putea încheia contracte cu firme ale unor rude sau foști parteneri de afaceri, fără absolut nicio problemă, dacă vor dovedi că aceste contracte sunt în interes public și dacă vor dovedi ca acele firme sunt corecte„, explică deputatul USR.

Condiția introdusă în proiectul de lege nu este clară și are la bază o sintagmă care nu este definită în legislația civilă sau penală, ceea ce ar trebui să atragă neconstituționalitata textului.

În perioada 2011-2015, peste 50 de parlamentari români au fost acuzați de Agenția Națională de Integritate (ANI) că se află în conflict de interese de natură administrativă și/sau penală deoarece și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. Deși ANI a câștigat definitiv și irevocabil în majoritatea cazurilor, unii dintre demnitarii cu probleme de integritate au obținut noi mandate în Parlament. În prezent, șapte deputați din Parlamentul României, dintre care cinci fac parte din PSD, sunt acuzați de conflict de interese.

Anul trecut, pentru a rezolva problema colegilor de partid, Florin Iordache (PSD) a inițiat un proiect de lege potrivit căruia parlamentarii care și-au angajat rude în cabinetele parlamentare înainte de 21 august 2013 să nu mai fie acuzaţi de conflict de interese. Proiectul a fost votat, dar Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituțională. Tot Florin Iordache a fost cel care a insistat ca deputații din Comisia Jurdică să adopte, marţi, proiectul care modifică articolele 301 şi 308 din Codul Penal, în pofida faptului că Ministerul Justiției a solicitat amânarea proiectului până săptămâna viitoare când va fi depus un pachet de legi ce transpune ultimele decizii ale CCR în Codul Penal.

Parlamentarii USR au propus marți în Comisia Juridică o serie de amendamente pentru aducerea formei textului de lege în concordanță cu deciziile CCR, dar toate au fost respinse.  În schimb, amendamentele depuse de PSD au trecut și cu sprijinul unor reprezentanți ai PNL.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.