Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Municipalitatea va avea 25 de statii de monitorizare pentru măsurarea principalilor poluanti...

București: Municipalitatea va avea 25 de statii de monitorizare pentru măsurarea principalilor poluanti atmosferici

DISTRIBUIȚI

145264 – 13042017 – Municipalitatea va implementa un sistem operational pentru managementul calitatii aerului prin care se vor monitoriza si masura principalii poluanti atmosferici:

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea: ”Traficul este principala sursa de poluare si de aceea avem un plan de actiune in urma caruia sa acordam prioritate transportului public si celui ecologic, prin masuri care descurajeaza traficul auto, concomitent cu masuri de stimulare pentru cei care aleg mijloace alternative. Nu este suficient sa recunoastem ca exista poluare in Bucuresti. Este de datoria noastra, a autoritatii locale, sa monitorizam in permanenta nivelul de noxe din oras, nu doar cu titlu de informare, ci si pentru a putea lua, in timp util, masurile necesare. De aceea, vom implementa in perioada urmatoare un sistem operational pentru managementul calitatii aerului, cu ajutorul caruia vom putea cunoaste in timp real nivelurile de concentratii de poluanti atmosferici si vom putea emite informari/alarmari ale populatiei. De asemenea, vom avea la dispozitie o baza de date proprie de calitate a aerului, care ne va permite sa punem in aplicare planurile de actiuni pe termen scurt, in conformitate cu obligatiile ce revin Consiliului General al Municipiului Bucuresti, conform Legii 104/2011”.

 

Statiile de monitorizare a poluantilor amplasate in zonele de trafic intens.

Sistemul operativ informational va fi alcatuit din 25 de statii  de monitorizare fixe, amplasate in zonele de trafic intens, zonele industriale, zonele de parcuri si agrement, unitati de invatamant, spitale etc, dotate cu analizoare pentru  masurarea principalilor  poluanti atmosferici: pulberi in suspensie, oxizi de azot, amoniac, compusi organici volatili, dioxid de sulf si hidrogen sulfurat; 9 statii relocabile,  amplasate in special in zona santierelor de constructii, 20 de echipamente pentru masurari indicative, amplasate pe mijloacele de transport in comun pentru monitorizarea poluantilor in trafic, sistem de teletransmisie date,  unitati de calcul si stocare a datelor, softurile aferente,  panouri  de afisaj stradal, cu ajutorul carora sa se poata urmari evolutia concentratiilor poluantilor emisi de sursele mobile si fixe.

In ceea ce priveste deseurile, Firea a explicat ca ”o alta sursa de poluare o reprezinta deseurile. In prezent, in Bucuresti se depoziteaza la gropile de gunoi 95% din cele 272 kg deseu municipal per capita, produse anual, si doar 5% se recicleaza. Anul acesta va trebui, conform directivelor CE, sa triplam procentul de deseuri reciclate (15%), altfel va trebui sa platim amenzi usturatoare, iar obiectivul pentru 2020 este atingerea unui procent de 50% reciclare a deseurilor. In acest context, vom incerca o schimbare de paradigma in colectarea selectiva a deseurilor, care pana acum s-a facut de catre asociatiile de transfer de responsabilitate, pe baza implicarii voluntare a cetatenilor in aceasta actiune. Primaria Capitalei va demara in scurt timp, la propunerea Green Group, un program de colectare selectiva a deseurilor, in baza unui Acord de Parteneriat Voluntar, care presupune ca oricand ni se pot alatura alte organizatii interesate. Pe raza Bucurestiului vor fi instalate, pentru inceput, un numar de 50 de puncte de colectare a deseurilor, parte din ele complet automatizate, iar celelalte deservite de operatori, care vor prelua de la cetateni deseurile deja sortate, oferind in schimbul acestora stimulente in numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri. Acest sistem prezinta numeroase avantaje, de la stimularea colectarii selective, la trasabilitate si transportul in siguranta catre procesatori. De asemenea, autoritatea locala va beneficia de raportari precise si autorizate privind cantitatile de deseuri reciclate, in scopul indeplinirii cotelor asumate”.

Referitor la spatiile verzi, Firea a explicat ca Bucurestiul trebuie sa se alinieze celorlalte capitale europene si sa se apropie cat mai mult de limita impusa de Uniunea Europeana, aceea de a avea 26 mp spatii verzi pe cap de locuitor.

O alta directie de actiune o reprezinta recuperarea zonelor verzi care au iesit din patrimoniul municipalitatii. In perioada 2001 – 2013 au fost retrocedate, fie pe cale administrativa, fie prin hotarari ale instantei, nu mai putin de 36 ha de teren in parcuri. Trebuie gasita o formula legala, fara a leza dreptul proprietarilor, de a recupera in folosul bucurestenilor aceste suprafete de teren. Alte 23,5 ha reprezentand spatii verzi si terenuri pe care sunt amenajate locuri de joaca au fost restituite conform legilor proprietatii, in perioada 2001 – 2017”. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.