145218 – 11042017 – Implementarea deciziilor adoptate la Varşovia pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare, cooperarea dintre forţele aeriene din România şi SUA, precum şi evoluţiile recente din mediul internaţional de securitate au fost principalele teme de discuție în cadrul întâlnirii de astăzi, 11 aprilie, de la sediul M.Ap.N., purtate de ministrul Gabriel Leş și de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, cu generalul Tod D. Wolters, comandantul Comandamentului aerian aliat de la Ramstein şi al Forţelor aeriene ale Statelor Unite din Europa (USAFE).
Ministrul Leș și generalul Wolters au evaluat progresul înregistrat în implementarea dimensiunii aeriene a prezenţei avansate a NATO în partea de sud a flancului estic al Alianţei, precum şi în intensificarea participării forţelor aeriene americane şi ale altor state aliate la misiunile de poliţie aeriană şi la exerciţiile desfăşurate în România şi în zona Mării Negre. Generalul Wolters a reiterat angajamentul de a consolida prezenţa capacităţilor aeriene aliate în regiune în următorii ani, pentru a asigura capacitatea adecvată de răspuns la provocările la adresa apărării colective.
Ministrul Apărării Naționale a prezentat priorităţile din domeniul modernizării și înzestrării forţelor armate şi a evidenţiat importanţa avansării colaborării româno-americane pe dimensiunea tehnico-militară. În context, partea română a adresat mulţumiri pentru sprijinul acordat de SUA în modernizarea capabilităţilor forţelor aeriene, prin programul de achiziţie al avioanelor F-16 şi prin alte programe de înzestrare cu capacităţi aeriene sau de apărare aeriană care sunt pe rol sau în diferite stadii de pregătire.
Pe timpul discuţiilor cu şeful Statului Major General, au fost abordate subiecte referitoare la contribuţia României şi a SUA la componenta aeriană din cadrul prezenţei înaintate pe flancul estic al NATO, la misiunile executate de către Armata României, cu acces pe eforturile de adaptare la provocările actuale ale mediului de securitate, şi la exerciţiile bilaterale şi multinaţionale majore care se vor desfăşura, în acest an, pe teritoriul național, în scopul creșterii interoperabilității operaţiilor pe timpul executării transportului, sprijinului şi misiunilor aeriene. – PROMPT MEDIA