145503 – 27042017 – Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a participat la a doua editie a Conferintei Internationale ”Infrastructuri Critice. Noua revolutie Industriala”. Obiectivul acestui eveniment il constituie elaborarea unui program national privind infrastructura critica conectat la programul european pentru acest domeniu, dar si adoptarea unei legislatii specifice.
De asemenea, se intentioneaza constituirea unei structuri la nivel national responsabila cu aplicarea de proiecte si programe in domeniul infrastaurtii critice.
Gabriela Firea: ”Municipalitatea este pregatita, și are această datorie, să asigure o gestiune eficientă a obiectivelor definite ca fiind parte a infrastructurii publice. Dar aș insista în mod deosebit asupra importanței realizării unui mecanism de comunicare și avertizare timpurie care să permită un schimb permanent de date cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în acest domeniu, date relevante privind riscurile și amenințările identificate în legătură cu infrastructura critică, securitatea informațiilor sensibile și acțiunile operative pe termen scurt, mediu și lung. Tendința europeană, mondială chiar, este ca orașele să devină inteligente – smart city – ceea ce aduce pe lângă nenumărate oportunități și amenințări semnficative. Cu cât digitalizăm modul în care este operată infrastructura, cu atât devine mai tentantă pentru atacuri cibernetice”.
Firea a vorbit despre structurile critice care se afla in coordonarea administratiei centrale si a administratiilor locale cum ar fi aglomerarile urbane determinate de anumite manifestari publice, scolile, sistemul centralizat de furnizare al energiei termice si energia electrica: Infrastructura critică a fost unul dintre subiectele arzătoare cu care m-am confruntat încă de la preluarea mandatului meu de primar general al Capitalei. În momentul în care s-a pus problema ca, din motive financiare, să se oprească furnizarea energiei termice în Capitală, având de suferit întreaga populație, am studiat legislația, am ridicat în lumina dezbaterii publice problema infrastructurii critice naționale. Din momentul în care am afirmat că nicio companie română sau străină ori mixtă nu va opri intrarea către populație a agentului termic deoarece, la fel ca energia electrică, și cea termică reprezintă infrastructură critică națională, toate acele – să le numesc generic presiuni, tensiuni, amenințări – s-au oprit, pentru că există legislație europeană și națională dedicată protecției infrastructurii critice, a declarat Firea.
”Va asigur ca ce nu este de vanzare nu se vinde niciodata. Interesul cetateanului nu se scoate niciodata la licitatie. In momentul in care legiuitorul european si national a considerat ca exista un numar de servicii publice asupra carora Guvernul sau autoritatea locala trebuie sa-si asume raspunderea legata de cetatean, eu ca Primar General, ii asigur pe romani si pe bucuresteni ca vom realiza aceasta responsabilitate legala, de a livra continuu, permanent si la standarde de calitate europeana acest serviciu public de termoficare.”
Primarul Capitalei a raspuns pozitiv la cererea Grupului de Initiativa organizator al acestei dezbateri, de a semna un parteneriat intre municipalitate si structura care va coordona infrastructura critica la nivel national: „Noua structura care se va infiinta va găsi în primarul general al municipiului București un sprijin efectiv și o colaborare eficientă. Majoritatea domeniilor vizate ca infrastructuri critice ale economiei naționale se regăsesc aproape în totalitate și pe teritoriul Municipiului București”.
La acest eveniment au participat Serban Constantin Valeca, ministrul Cercetarii si Inovarii, Andrei Galbor, viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, secretari de Stat din Ministerul de Interne si Ministerul Apararii Nationale, reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditat in Romania, lideri locali si nationali. – PROMPT MEDIA