145502 – 27042017 – Miercuri, 26 aprilie, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, a avut o întrevedere oficială cu Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români AVE din Bulgaria. În cadrul discuţiei cei doi au trecut în revistă întreaga gamă de probleme pe care le întâmpină minoritatea naţională română din Bulgaria, confruntată cu riscul asimilării complete.
Preşedintele Uniunii Etnicilor Români AVE din Bulgaria a subliniat că, potrivit Constituţiei, Bulgaria se autodefineşte drept ”stat mononaţional”, în pofida faptului obiectiv că diverse minorităţi naţionale deţin o pondere importantă în structura corpului social din această ţară. Doar persoanele de origine etnică română se ridică, potrivit estimărilor mai multor ONG-uri pentru drepturile omului, la un număr oscilând între 350.000 – 500.000. Pentru înţelegerea fenomenelor şi tendinţelor demografice din Bulgaria, Gheorghiev a arătat că, în 1908, în această ţară existau 97.000 de persoane de naţionalitate română la un total al populaţiei de 2,8 milioane. Astăzi, minoritatea naţională din Bulgaria nu dispune de şcoli în limba maternă, de biserici în care serviciile divine să fie oficiate în limba română şi nici de presă naţională. Singurul progres din ultimii ani îl constituie ţinerea, cu sprijinul statului român, a unor cursuri de limbă română în doar 5 şcoli de limbă bulgară din cele circa 100 de localităţi din Bulgaria în care persoanele de naţionalitate română sunt reprezentate compact sau majoritar.
”Este regretabil că Bulgaria, contrar evidenţelor, nu recunoaşte existenţa în cuprinsul său a minorităţilor naţionale, în speţă a celei române, şi nici nu a semnat sau ratificat Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, aşa cum au făcut-o majoritatea statelor din Europa, inclusiv România. Cât priveşte tratamentul aplicat minorităţii naţionale române din cuprinsul său, Bulgaria nu recurge la principiul reciprocităţii, în condiţiile în care statul român recunoaşte minoritatea naţională bulgară din România, îi asigură toate drepturile naţionale, culturale, religioase, inclusiv reprezentarea în Parlament, iar limba bulgară este una dintre cele 20 de limbi regionale sau minoritare recunoscute şi protejate de statul român. Este corect să vorbim despre reciprocitate când ne referim la minoritatea naţională română din Bulgaria şi minoritatea naţională bulgară din România, cerând ferm o abordare europeană aplicată minorităţilor noastre înrudite. Nu cerem privilegii, ci drepturi elementare şi tratament civilizat”, a declarat preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
De asemenea, deputatul Constantin Codreanu a ţinut să menţioneze că, din poziţia de preşedinte al Comisiei pe care o conduce, va sesiza factorii europeni şi instituţiile internaţionale competente asupra situaţiei cultural-identitare deosebit de dificile a minorităţii naţionale din Bulgaria, care depăşeşte numeric de câteva ori minoritatea naţională bulgară din România. ”Vecinii şi prietenii noştri bulgari trebuie să înţeleagă preocuparea noastră profundă faţă de situaţia dificilă a minorităţii naţionale române din Bulgaria, în condiţiile în care Sofia acordă o atenţie prioritară minorităţilor sale înrudite de peste hotare, inclusiv din România. Prietenii bulgari trebuie să înţeleagă că nu poţi menţine, în secolul XXI, în cadrul Uniunii Europene, legislaţii şi practici care amintesc de secolul XIX. Minoritatea naţională română din Bulgaria trebuie să se bucure de toate drepturile identitar-culturale, lingvistice, religioase şi social-politice de care beneficiază orice minoritate naţională din ţara noastră sau din orice societate autentic democratică. În orice caz, Sofia trebuie să-şi onoreze plenar, în cazul minorităţii naţionale române, angajamentele ce-i revin conform prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, instrument regional pe care l-a ratificat. Vom efectua mai multe vizite oficiale în comunităţile de români din Bulgaria, pentru o şi mai bună cunoaştere a realităţilor de la faţa locului şi pentru a trata cu oficialii din ţara vecină necesitatea aplicării reciprocităţii şi tratamentelor euroconforme în cazul deosebit de dificil al minorităţii naţionale române din această ţară”, a specificat în continuare deputatul Constantin Codreanu.
În acelaşi context, Codreanu a dat asigurări că va interveni oficial pe lângă factorii responsabili ai statului român în vederea acordării unui sprijin suficient minorităţii naţionale române deosebit de ameninţate din Bulgaria. – PROMPT MEDIA