Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Unul din trei studenţi abandonează

București: Unul din trei studenţi abandonează

DISTRIBUIȚI

149424 – 03032017 –  Unul din trei studenţi români renunţă la facultate, iar această rată a abandonului universitar se menţine ridicată de cel puţin patru ani, conform unei cercetări a Alianţei Naţionale a Organizatiilor Studenţeşti din România. Întrebaţi care sunt motivele abandonului, tinerii acuză lipsa banilor, standardele prea ridicate ale universitatilor sau alegerea greşită a facultăţii şi specializării.

În urmă cu doi ani, în toate universităţile din ţară au fost înfiinţate Centre de Consiliere şi Orientare în Carieră. Unul dintre principalele scopuri a fost reducerea abandonului universitar. Cu toate acestea, rata renunţării la studii la nivelul anului 2015 a rămas ridicată în ţara noastră. Faţă de cercetarea derulată în 2013, a scăzut doar cu un procent.

Marea majoritate a programelor de studii de licenţă din România au o durată de 3 sau 4 ani, iar media abandonului universitar în acest caz este de puţin peste o treime.

Cele mai mici rate ale abandonului universitar se înregistrează la Universităţile de Medicină şi Farmacie din Craiova, Cluj şi Tîrgu Mureş la studiile de licenţă. În schimb, cele mai mari rate sunt la Universitatea din Craiova, Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa si Universitatea Tehnică de Construcții din București.

Dacă luăm în calcul şi abandonul studenţilor din programele de master, care au durata cuprinsă între unu şi doi ani, mai mult de un sfert dintre studenții admiși la programele de studiu de licenţă şi de master nu îşi finalizează studiile.

Studenţii abandoneaza universitatile în primul rand din cauze financiare, urmate apoi de alegerea greșită a specializării sau a facultății. In acest ultim caz, ANOSR considera ca fara o legislatie mai buna, aportul universitatilor si o consiliere reala in ceea ce priveste viitoarea cariera inca din timpul liceului, abandonul va ramane la nivel ridicat.

Cele mai mici rate ale abandonului universitar:

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova 13.32%

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca 15.40%

Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureş 16.02%

Cele mai mari rate ale abandonului universitar:

Universitatea din Craiova 50.29%

Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reşiţa 53.45%

Universitatea Tehnică de Construcții din București 58.13%

Media abandonului universitar:

studii de licenţă: 35,68%

studii de licenţă şi master: 31,13%

Media abandonului universitar studii de licență:

durată de 3 ani: 33,97%

durată de 4 ani: 38,81%

durată de 5 ani: 7,42%

durată de 6 ani: 29,02%

Media abandonului universitar studii de master:

durată de 1 an: 17,95%

durată de 2 ani: 35,23%

Cauzele abandonului universitar: lipsa banilor/finanţarea studiilor, legislaţie, aportul universităţilor și consiliere carieră în timpul liceului. – sursa: ANOSR, stiritvr.ro  –  PROMPT MEDIA

 

1 COMENTARIU

  1. Stai acolo ca să mai asculți cand ai chef ca si la liceu la niste profesori băsinoși care fac instrucție cu tine despre cât de sclav trebui să fi în viață la o multinațională dacă nu ai noroc să te angajezi la stat să mai primesti si mită ca mine. O aiureală totală pe ce chin de banii al nostru își tocesc unii viața degeaba ca să mai aibe de mâncare mai multă ca să se băsească niște profesori înfumurați care îți dau sufletul pe acolo si fac infarct cu fetele care le duc iubiții gen țigani la prostituție în străinătate si ei cred că fac scoli mult mai prestigioase

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.