Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Seniorul Ionescu-Quintus, decorat la Cotroceni la împlinirea unui secol de viață

București: Seniorul Ionescu-Quintus, decorat la Cotroceni la împlinirea unui secol de viață

DISTRIBUIȚI

«Pentru cine lucră bine, / Vreme trece, vreme vine; / Pentru cine doar petrece, / Vreme vine, vreme trece».

149702 – 17032017  –  Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, la 17 martie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a domnului Mircea Ionescu-Quintus.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

”Stimate domnule Mircea Ionescu-Quintus,

Doamnelor și domnilor,

Ceremonia de astăzi are o însemnătate aparte atât pentru dumneavoastră, domnule Mircea Ionescu-Quintus, cât și pentru mine, din motive care țin de identitatea noastră politică comună.

Vreau să vă asigur că este o onoare să decorez astăzi o persoană care îşi poartă cu atâta nobleţe vârsta de 100 de ani. Sunt bucuros, domnule Quintus, că mă aflu alături de cineva care reprezintă personificarea unui secol de istorie şi a opt decenii de identificare cu valorile liberalismului şi ale democraţiei. Vă doresc «La mulţi ani!» şi sper să continuaţi să inspiraţi, prin puterea exemplului, generaţiile de astăzi.

Am admirat întotdeauna seninătatea de pe chipul dumneavoastră, în ciuda faptului că ați avut în viață ani grei, despre care junii politicii nici nu își imaginează că pot exista.

Ați luptat pe front și ați înfruntat abuzurile unui regim totalitar, dar ați trăit și prăbușirea comunismului, și integrarea României în structurile euro-atlantice.

De aceea, probabil că disputele politice de astăzi, când unii vorbesc despre dictatură în plină democrație, vă fac deseori să zâmbiți.

Mulţi au fost cei care, după 1989, au aderat la diverse doctrine politice, dar puţini sunt cei care au rămas consecvenţi crezului lor. Celor care au susținut sau încă susțin că poți face politică din mai multe partide în perioade diferite ale carierei, v-ați încăpățânat să le răspundeți prin forța exemplului personal.

Format în şcoala interbelică și într-o familie cu vechi tradiții liberale, statornicia dumneavoastră se datorează, înainte de toate, spiritului moderat care vă caracterizează, dar şi faptului că v-aţi dedicat în permanenţă promovării valorilor democratice.

De aceea, stimate domnule Quintus, nu am putut să ignor o epigramă al cărei autor sunteţi și care sintetizează foarte limpede, cred eu, perenitatea valorilor autentice şi faptul că timpul nu este egal pentru toţi: «Pentru cine lucră bine, / Vreme trece, vreme vine; / Pentru cine doar petrece, / Vreme vine, vreme trece».

În pofida umorului epigramistic, acest catren nu poate să nu trădeze lealitatea şi implicarea dumneavoastră constantă în promovarea unor bune practici în actul guvernării.

Stimate domnule Ionescu-Quintus,

Sunteţi unul dintre cei căruia i se datorează revigorarea unei doctrine democratice în anii ‘90. Mai mult, aţi contribuit la dezvoltarea unei culturi a dialogului într-o perioadă când societatea civilă abia începuse timid să pulseze.

Dar, mai presus de toate, aţi inspirat şi continuaţi să inspiraţi prin vigoarea de care aţi dat dovadă pe tot parcursul carierei dumneavoastră.

Întreaga viaţă vi s-a identificat cu liberalismul şi cred că suntem cu toţii de acord că, în bună parte, liberalismul după 1990 se identifică cu dumneavoastră.

Dar, mai mult decât atât, sunteţi un reper prin implicarea în resuscitarea unei culturi a democraţiei, a civismului şi a integrităţii actului politic.

Aceste elemente sunt, de fapt, fundamentul ideologic pe care s-a clădit România modernă şi ar trebui să constituie pentru toţi actorii politici un vector în actul decizional.

De aceea, vă felicit pentru toate realizările dumneavoastră şi permiteţi-mi să vă urez încă o dată «La mulţi ani!».”

 

Mircea Ionescu-Quintus: ”Mă simt mândru că sunt român!”

”Spun un lucru pe care soția mi-a zis să nu-l spun. Bunicul meu a fost unul dintre fondatorii Partidului Național Liberal, în 1875, după aceea tatăl meu a fost un fruntaș liberal și apoi am venit eu. De 100 de ani, familia Quintus trăiește cu PNL. De aici înainte vă doresc multă, multă sănătate. Dumneavoastră, domnule președinte Iohannis, aveți nevoie de sănătate. Am toată încrederea în dumneavoastră. Vă mulțumesc că prețuiți ce am făcut eu într-o viață.

Am luat viața pe umerii mei și pe răspunderea mea încă de la 15 ani, când din nefericire valorosul meu părinte m-a lăsat și ne-a lăsat. Tatăl meu, așa cum l-am moștenit, a murit sărac. Eu nu sunt sărac. Am o casă a soției mele, care este zestre, am două pensii, am retribuții. Deci nu sunt sărac. Dar nici n-am pus nimic deoparte.

Vreau să vă spun că mi-am împărțit romanul vieții în trei capitole importante și de fiecare dată am încercat să slujesc oamenii din jurul meu, societatea și mai ales patria. Am fost avocat 50 de ani, domnule președinte. Mi-am făcut datoria pentru că m-am pregătit pentru profesia de avocat. Când am vrut să ies la pensie la 70 de ani, eram ministru al Justiției, am venit la Ploiești, că mă sărbătoreau colegii mei și mi-au propus să rămân în continuare avocat. Bineînțeles n-am acceptat.

În 1938 am îmbrăcat haina militară și am revenit la haina civilă,  după 7 ani, în 1945. Deci mi-am făcut datoria și am primit o înaltă disticție de război, care alături de aceste două sunt încă în sufletul meu. Și ca om politic cred că mi-am făcut datoria încă 20 de ani. Mă simt mândru că sunt român”

Mircea Ionescu-Quintus a fost decorat, vineri, de președintele Klaus Iohannis cu Steaua României în rang de Ofițer, la Palatul Cotroceni. Mircea Ionescu-Quintus împlineşte pe 18 martie 100 de ani. El a fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal în perioada 1993 – 2001 şi senator în legislaturile 1996 – 2000 şi 2004 – 2008. De asemenea, Ionescu-Quintus a deţinut funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Stolojan. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.