149366 – 01032017 – Legea graţierii trebuie însoţită de măsuri pe termen mediu şi lung, altfel nu va avea cu adevărat efecte în privinţa supraaglomerării din penitenciare, a spus la RFI judecătorul Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).
Aceasta a opinat că “s-a ajuns la o oarecare normalitate şi anume la faptul că acest proiect de lege se dezbate exact în cadrul potrivit pentru a se dezbate legile şi anume în Parlament”.
Gîrbovan comentează amendamentele propuse de CSM la legea graţierii: “În ceea ce priveşte scăderea duratei de la cinci la trei ani, eu nu am date să văd exact ce fel de infracţiuni ar fi vizate, însă trebuie spus totodată că o serie de infracţiuni grave, de fapt, toate infracţiunile extrem de grave, precum şi infracţiunile de corupţie se află pe lista infracţiunilor excluse de la graţiere, aşa că cele două trebuie văzute în mod corelat. Şi fireşte, este rezonabil ca şi minorii care nu beneficiază de pedeapsă propriu-zisă, ci de măsuri de siguranţă să beneficieze de acest act de clemenţă”.
Preşedintele UNJR crede că pe termen scurt se “rezolvă pe termen scurt o detensionare, o uşurare până la urmă a problemei din penitenciare”, dar pe termen lung este nevoie de alte măsuri – construcţia de penitenciare, modificarea legislaţiei penale, reinserţia celor ce ies din penitenciare, pentru a preveni recidiva. Altfel, măsura ”nu va avea cu adevărat un efect pe problema în sine”.
Gîrbovan a mai spus că miniștrii Justiției au avut unele proiecte care conţin idei foarte bune, ”începând cu construirea de închisori în parteneriat public-privat, cu punerea accentului pe reinserţia socială (…), cu gândirea unui sistem poate deschis de închisoare, cum există şi în alte ţări, cu gândirea unui sistem sancţionator pecuniar mai ales în cauzele de corupţie, se dau amenzi usturătoare în alte state, nu se urmăreşte neapărat trimiterea la închisoare, cât recuperarea prejudiciului şi o sancţiune pecuniară care este resimţită ca o pedeapsă poate mai mult decât închisoarea propriu-zisă şi este şi mai avantajos pentru stat”. – PROMPT MEDIA