149749 – 21032017 – A fost constituit calendarul privind alegerile în organizațiile județene ale PNL în perspectiva congresului din iunie. Dacă în filiale se cam știu liderii care au șanse să își reînnoiască mandatul, la nivel central încă se poartă discuții. Cei doi candidați anunțați până la acest moment, Cătălin Predoiu și Ludovic Orban, sunt departe de a întruni așteptările președinților de filiale.
Mai mulți lideri din PNL au declarat că nu există un om providențial care să poată prelua conducerea partidului. La nivelul președinților de filiale se poartă discuții despre ce se poate face în aceste condiții. Liberalii caută acum ”calitățile” necesare pe care trebuie să le aibă viitorul președinte, în condițiile în care niciun lider politic din primul eșalon nu are forța electorală necesară să tracteze partidul. Surse din fostul PDL au declarat pentru Stiripesurse.ro că, în opinia lor, viitorul președinte al partidului trebuie să fie cel care va ”închide procesul de fuziune, să asigure un parteneriat cu Klaus Iohannis, să fie în stare să dialogheze cu președinții de filiale și cu primarii aleși”. Oamenii din fostul PDL își doresc să fie parte a noului PNL și să aibă o reprezentare cât mai bună în viitorul BPN.
Vechii pedeliști sunt conștienți că postul de președinte al PNL va reveni unui vechi liberal, deoarece norma de reprezentare de la congres îi va avantaja pe aceștia. Așadar, Cătălin Predoiu nu va avea susținerea necesară din partea acestora, pentru a nu risca o fragmentare și mai mare.
Echipa Orban – Gorghiu nu are sprijinul președinților de filiale din vechiul PNL și cu atât mai puțin a nucleului din vechiul PDL care își dorește să facă parte din viitoarea echipă centrală. Vasile Blaga nu mai este o soluție și este văzut ca omul trecutului care nu mai poate influența foarte mult filialele.
La acest moment, nu există încă omul în spatele căruia să se încoloneze partidul. Există însă un consens la nivelul multor lideri din PNL în privința ”calităților” pe care trebuie să le îndeplinească viitorul președinte. Ilie Bolojan declara ieri că partidul nu poate fi condus din teritoriu: ”E greu să conduci un partid de la Oradea, de la Cluj. Un preşedinte trebuie să fie întotdeauna la sediul central”.
Probabil, liberalii se vor orienta să aleagă un om din zona parlamentară sau cea a Parlamentului European. Cei mai mulți dintre liberali vor susține omul care va reuși să transmită faptul că poate face o echipă mixtă între vechii liberali și vechii pedeliști și să asigure o conducere colegială pe parcursul următorilor ani.
Se pare că, în ultima vreme, micile conflicte între tabere s-au încheiat. Astfel, în Comisia de Organizare a Alegerilor s-a ajuns la o împărțire echitabilă, s-a mărit numărul reprezentanților PDL în forumul de unificare.
Vom vedea dacă liberalii vor avea forța necesară să găsească liderul dorit, dacă va fi o Convenție Națională care să mulțumească toate taberele și mai ales dacă viitorul președinte va putea să crească scorul partidului. În luna mai, candidații vor trebui să intre oficial în cursă, iar în luna iunie se va organiza Convenția pentru alegerea viitoarei echipe de conducere. – PROMPT MEDIA