Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: O Românie unită cu două Capitale

București: O Românie unită cu două Capitale

DISTRIBUIȚI

149467 – 07032017 –  Luni, 6 martie a.c., a avut loc vernisajul expoziției de fotografii și documente de arhivă “Iași, Oraș Regal”, organizate de Senatul României, în parteneriat cu Casa Regală a României, pentru marcarea aniversării Centenarului Iași – Capitala Regatului României, 1916 – 1918.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria a României, a președintelui Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, a Nunțiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, cărora li s-au alăturat parlamentari, membri ai corpului diplomatic și alți reprezentanți de marcă ai societății românești.

Curatorul expoziției, senatorul Iulia Scântei, vicepreședinte al Senatului României, a făcut oficiile de gazdă cu prilejul vernisajului și a prezentat contextul în care s-a născut inițiativa acestei expoziții:“Astăzi, am reunit în foaierul sălii de plen a Senatului României, o Românie unită cu două Capitale, Capitala istorică, Iași și Capitala actuală, București (…) Am dorit să refacem cu această expoziție atât un moment vizual istoric, cât și un moment muzical. Atunci când, în 1916, s-a decis mutarea Capitalei pentru doi ani la Iași, Iașiul a devenit casa românilor refugiați din sudul țării, casa armatei române, a membrilor familiei regale, sediul Guvernului și Parlamentului României, iar Majestatea Sa Regele Ferdinand și-a stabilit reședința la Iași, la Muzeul Unirii de astăzi, în timp ce Regina Maria și-a stabilit reședința în clădirea identificată azi ca Palatul Copiilor. În prima seară pe care a petrecut-o la Iași, Majestatea Sa Regele Ferdinand a oferit un concert de onoare avându-l ca invitat pe generalul Berthelot și pe George Enescu, bun prieten al familiei regale, care a susținut atunci în onoarea invitaților și a majestăților lor un recital autentic”.

Una dintre lucrările interpretate atunci de marele muzician român, ”Lăutarul” a fost reluată cu prilejul vernisajului de violonista  Simina Croitoru, membră a Societății Muzicale din București.

În continuare, senatorul Iulia Scântei a subliniat: “La Iași s-a născut România, mai întâi în 1859, o dată cu Unirea Principatelor Române și, mai târziu, la Iași a renăscut România în 1918, când, o dată cu Marea Unire, un vis politic a devenit realitate pentru toți românii. De aceea, Iași este declarată și recunoscută astăzi capitala renașterii naționale.

Scopul expoziției «Iași, oraș regal» este acela de a aduce un omagiu Iașiului de acum 100 de ani, dar și de a onora sacrificiul ieșenilor, care au oferit o casă unui număr de aproape un milion și jumătate de români refugiați, o casă armatei române, o casă răniților de război și mutarea întregii administrații politice la Iași.
Iași a devenit, cum spunea Nicolae Iorga, «capitala rezistenței până la capăt».

La 11/24 noiembrie 1916, a avut loc sedinta de guvern in care s-a decis transferarea la Iasi a personalului si arhivelor Ministerului de Externe si a Ministerului de Razboi, evacuzarea tezaurului Bancii Nationale si convocarea Parlamentului in fosta capitală a Moldovei, Iași. Hotărârea ca Guvernul sa fie mutat la Iasi a fost luata in 18 noiembrie 1916, fiind pus la dispozitie un tren special pentru transportarea ministrilor, iar in data de 23 noiembrie Bucurestiul era ocupat de trupele germane.

În aceste dramatice condiții, deschiderea sesiunii Parlamentului va avea loc la 9 decembrie 1916 în sala Teatrului Național din Iași în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Reformele cele mari, reforma agrară și cea electorală au fost aprins dezbătute în sesiunile parlamentare desfășurate la Iași, atât în sala Teatrului Național (unde funcționa Adunarea Deputaților) cât și în Aula Universității (unde lucra Senatul).
Iași a fost pentru doi ani locul de întâlnire a oamenilor epocii, a oamenilor de stat, precum liberalul I. C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri, Președintele Senatului, liberalul Emanoil Porumbaru, dar și a unor figuri marcante ale vieții culturale și naționale.

Iași a fost capitala prieteniilor diplomatice – francezi, englezi, americani sau ruși – care, prin misiuni militare, medicale sau diplomatice au sprijinit cauza românească. Iași a fost și a rămas capitala educației spiritului românesc, locul unde s-a înființat prima universitate din România, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, apoi Academia Mihăileana. Iași a fost pentru perioada războiului un centru financiar și economic, iar în această expoziție pot fi văzute primele bancnote și bilete ipotecare emise în aceea perioadă.

Iași a fost, de asemenea, un oraș al culturii și al modei: existau magazine de fashion și renumiți artiști din epocă lansați la Paris mergeau cu creațiile în primul rând la Iași și apoi la București. Cărțile poștale ale vremii arătau că fiecare firmă importantă din epocă avea, deopotrivă, reprezentanță la Iași și București. Viața politică, culturala și socială de acum 100 de ani era similară celei de azi din capitala nouă, București”.
Istoricul ieșean Mihai Dorin a prezentat, din perspectiva sa, semnificația evenimentului: “Această expoziție arată o lume care, din nefericire, nu mai există. Și nu doar prin efectul trecerii implacabile a timpului, dar și pentru că noi, cei care trebuia să fim legatarii testamentari ai generației reîntregirii de la 1918, am fost risipitori. Am fost risipitori cu noi înșine, am fost risipitori cu timpul, risipind chiar o parte din această moștenire. Vedeți în aceste imagini un Iași care, celor care ați ajun vreodată la Iași, nu va mai spune mare lucru. Probabil pentru că lumea aceasta s-a scufundat. În Al Doilea Război Mondial – bombardamentele, apoi așa-zisa reașezare urbanistică zis rațională din perioada comunistă au făcut ca orașul să dispară, practic. Cunoscătorii vor identifica, însă, fragmente din această lume bine așezată, bine rânduită, care a fost România de dinainte de Al Doilea Război Mondial”.

Teodor Paleologu, istoric, fost ministru și fost parlamentar, a precizat că prezența sa la eveniment se justifică în primul rând prin descendența sa, fiind strănepotul primarului Iașiului din acel moment, George Mârzescu,”omul care organizează refugiul din 1916 și, ținând cont de cât de eficient a fost în această sarcină extrem de dificilă, a și devenit ministru în Guvernul lui Ionel Brătianu și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi”. Fostul ministru a mărturisit că, din familie, a moștenit ceva de ordin spiritual, o anumită mândrie ieșeană, care este foarte importantă pentru a înțelege psihologia ieșenilor.

Președintele Senatului României, Călin-Popescu Tăriceanu, a susținut, la rândul său, o alocuțiune:“La moment aniversar al Centenarului Iași – Capitala Regatului României 1916-1918, această expoziție de fotografii și documente de arhivă, din colecții publice și private, reușește să reunească mărturii vizuale despre perioada în care Iașiul a fost Capitala Regatului României. Nu întâmplător a fost numit de către istoricii români Iașiul salvator. În momente de grea încercare pentru țara noastră, când Bucureștiul a fost ocupat de către germani la 6 decembrie 1916, Iașiul și-a asumat misiunea de a continua idealul comun și de a coagula toate eforturile naționale, deopotrivă politice și militare în inima Moldovei. Mutarea capitalei la Iași în perioada 1916 – 1918 a reprezentat într-o mare măsură salvarea statalității României. Iașul a jucat cu cinste în acea perioadă rolul de capitală de război a României, iar acum, la 100 de ani distanță, aducem omagiul nostru celor care și-au dat viața pentru integritatea și unitatea țării. Pentru o perioadă scurtă, dar însemnată pentru istoria României, Iașiul devine capitala unde Guvernul și Parlamentul și-au exercitat puterile în vederea unor decizii politice importante pentru statul modern român privind adoptarea și promulgarea legilor reformelor agrare și electorale, legi care au susținut moralul ostașilor noștri bravi care au luptat cu dăruire la Mărăști, Mărășești și Oituz. Noi toți datorăm recunoștință Iașului. Prin capitala sa, Moldova a transformat gustul amar al înfrângerii în dorința de revanșă. Aveam de câștigat un război, iar Iașiul s-a dovedit la înălțimea momentului istoric și a făcut ca românii să devină din învinși, învingători. (…) Expoziția este, așadar, o oportunitate deosebită de a înțelege istoria prin prisma memoriei. Pentru a ne da seama de importanța momentului istoric în care Iașiul a fost orașul regal, vă invit să privim fotografiile sau să facem apel la documentele de arhivă pentru a aduce o reală valoare cunoașterii și înțelegerii realității vremii, prin prisma experiențelor de zi cu zi, care  întregesc identitatea noastră politică.Este o datorie a noastră, a românilor, să ne raportăm conștiința noastră colectivă și la acest episod important pentru istoria Statului Modern Român”.

La sfârșitul anului 1916, Iași devine capitala Statului Român, Bucureștiul fiind ocupat de trupele germane la data de 6 decembrie 1916. Armata română, administrația și o parte a populației s-au retras în Moldova, iar familia regală și Consiliul de Miniștri aveau să se stabilească, de asemenea, la Iași, în 12 noiembrie 1916, respectiv în 20 noiembrie 1916, Moldova devenind un adevărat “pământ al făgăduinței”. Timp de doi ani, între 1916 și 1918, la Iași au funcționat Guvernul și Parlamentul, fiind luate decizii importante prin care s-au pus bazele consolidării statului național unitar român și s-au adoptat măsuri fundamentale pentru dezvoltarea țării noastre, precum votul universal și reforma agrară.

Evenimentele culturale dedicate centenarului “Iași – Capitala Regatului României 1916-1918“ au debutat în lunile noiembrie-decembrie 2016 la Iași unde au fost organizate: Ședința festivă a Academiei Române în Aula “Mihai Eminescu” a Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, dezvelirea unor plăci comemorative care să marcheze clădirile în care au funcționat instituțiile reprezentative ale Statului Român în perioada 1916-1918, vernisaje de expoziții tematice și proiecția filmului documentar Iași, ”Capitală de Război”, ceremoniile ocazionate de sosirea în Gara Iași a Membrilor Familiei Regale împreună cu Trenul Regal.

În 26 martie 2017, ASR Principesa Margareta a României, Custodele Coroanei române va aniversa 68 de ani de la data nașterii.

În acest context, Senatul României, în parteneriat cu Casa Regală a României, găzduiește, în perioada 6-31 martie 2017, în foaierul Sălii de plen a Senatului, expoziția de fotografii și documente de arhivă “Iași, Oraș Regal”, dedicată aniversării Centenarului Iași – Capitala Regatului României, 1916 – 1918. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.