149469 – 07032017 – Premierul Sorin Grindeanu a analizat, în cadrul întâlnirii de lucru cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, propunerile acestora pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor și pentru îmbunătățirea relației dintre administrația fiscală și contribuabilii persoane fizice și juridice.
Sunt avute în vedere o serie de măsuri urgente cu implementare până la data de 15 aprilie 2017, dintre care menționăm consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor și completarea corectă a declarațiilor fiscale,
Ø Îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plății eșalonate a obligațiilor fiscale, în cazul în care nu-și pot plăti la timp taxele și impozitele. Această soluție permite acordarea unor facilități cum ar fi anularea penalităților de întârziere, în cazul finalizării eșalonării;
Ø Extinderea Serviciului “Spațiul Privat Virtual“ la persoanele juridice și la alte entități fără personalitate juridică;
Ø Flexibilizarea modalității de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executați silit, astfel încât suma blocată să nu depășească datoria către ANAF;
Ø Inițierea de acțiuni de control în domeniul comerțului on-line;
Ø Intensificarea controlului în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidențele contabile facturi false.
De asemenea, în perspectivă, este avută în vedere îmbunătățirea relației dintre Fisc și contribuabili, prin aplicarea reglementărilor care vor fi incluse în noua lege a prevenției, proiect aflat acum într-o etapă avansată de elaborare în cadrul unui grup de lucru interministerial. Scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.
Un alt subiect discutat a vizat situația acordării sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică personalului antifraudă din cadrul ANAF. Președintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, a comunicat premierului că măsura reducerii acestui spor este una strict temporară. Șeful Executivului a precizat că susține activitatea angajaților ANAF și la rectificarea bugetară vor fi alocate fondurile necesare pentru reluarea plății acestui spor la nivelul de 25% din salariul de încadrare.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat Ionuț Mișa, secretar de Stat în Ministerul Finanțelor Publice, și Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.
Fără angajări la stat și avansări în funcții
În pline discuţii despre salarii mărite, guvernanţii strâng robinetul fondurilor. Informaţii obţinute de Digi24 TV spun că Ministerul Finanţelor vrea să blocheze angajările şi să suspende temporar avansările în funcţie care ar duce la salarii mai mari. Este a doua decizie de austeritate după ce a fost redus drastic sporul de risc al inspectorilor Antifraudă.
Documentul precizează că ”se sistează ocuparea tuturor posturilor vacante sau temporar vacante și se suspendă promovările în grad și funcție care ar duce la plata unor salarii mai mari pentru angajați”.
Măsura vine după ce Ministerul de Finanțe a primit aproape două miliarde de lei prin legea bugetului pentru a plăti salariile angajaților, cu 6,5% mai puțin ca a anul trecut.
Nu este prima măsură de austeritate. Începând de la 1 martie sporul de stres al angajaților de la Direcția Antifraudă scade de la 25% din salariul brut la 5%. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că ANAF-ul trebuie să vină cu măsuri pentru a crește încasările bugetare.
Potrivit unui comunicat ANAF, în primele două luni ale acestui an, ANAF a colectat cu 0.9% mai puțini bani la bugetul de stat față de aceeași perioadă a anului trecut. Explicația oferită de reprezentanții ANAF este că TVA a coborât la 19% de la 1 ianuarie.
Toate aceste lucruri au loc în contextul în care Guvernul pune presiune pe Ministerul de Finanțe și ANAF pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor la buget. După primele două luni ale acestui an veniturile realizate sunt cu aproape 1% mai mici decât cele obținute în aceeași perioadă a anului trecut. S-au adunat în vistieria statului doar 32 de miliarde de lei. – PROMPT MEDIA