Diferențele dintre stat și privat vor fi din ce în ce mai mari – 149904 – 28032017 – Salariile funcționarilor publici români sunt cu 56% mai mari decât salariul mediu pe economie, ceea ce face ca raportul dintre cele două tipuri de salarii să fie cel mai mare din statele din Europa Centrală și de Est (ECE) – Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria și Slovacia – potrivit unei analize realizate de Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal (CE).
În restul statelor, raportul variază între aproximativ 120% (Polonia și Slovacia) și aproximativ 105% în Cehia.
Pe de altă parte, salariile din sistemul de educație românesc sunt mai mici decât cele ale profesorilor din Ungaria și Polonia, raportat la salariul mediu pe economie.
Cu excepția Ungariei, și angajații din sănătate înregistrează un raport defavorabil lor, comparativ cu cel al colegilor din celelalte state ECE. Majorarea accelerată a salariului minim, în ultimii 5 ani, a făcut ca raportul dintre acesta și salariul mediu să fie al 7-lea din UE 28, în timp ce în 2012 plasa România pe una din ultimele poziții.
Reamintim că ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, le-a propus sindicaliștilor aplicarea unui salariu minim pe economie diferențiat: pentru bugetari – unul mai mare și care să evolueze conform programului de guvernare al PSD – și un salariu minim mai mic – pentru sectorul economic (firme private, de stat sau cu capital mixt), unde majorările trebuie să respecte principiile economiei de piață, adică să fie corelate cu dinamica productivității.
Comisia Națională de Prognoză a estimat că salariul mediu pe economie va fi în 2017 de 3.131 lei, în timp ce salariul mediu din sectorul de stat va ajunga la 3.724 lei, iar cel din mediul concurențial – 3.003 lei. Sumele sunt brute.
Diferențele se vor accentua în anii următori, potrivit CNP, diferența dintre bugetari și privați urmând să fie de peste 1.000 de lei: salariu mediu pe economie – 3.977 lei, salariul mediu la stat – 4.860 de lei, salariu mediu în sectorul cocnurențial – 3.792 lei.
Trebuie precizat că media salariului din administrație este ridicată de veniturile foarte mari ale angajaților din adminsitrația centrală – minsitere, în principal. Situația din administrația publică face ca salariul mediu al bugetarilor să fie cu 12% decât media celui din privat, acesta fiind și el cel mai mare raport din ECE.
Salariile relative din sectorul bugetar din România sunt mai mari decât cele din celelalte țări ECE începând cu 2013, dar a mai existat un interval când bugetarii români erau mai bine plătiți decât cei din ECE, în perioada 2006 – 2009. Au scăzut ulterior, după ce Guvernul Emil Boc a redus cu 25% salariile din sistemul public. – PROMPT MEDIA