149381 – 02032017 – Europa trebuie reconstruită, declară la RFI europarlamentarul Renate Weber (grup ALDE), care spune că-i “displace profund” ideea unei Uniuni Europene cu mai multe viteze. Ea crede că după discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din PE, ar trebui să aibă loc o dezbatere în Parlamentul României.
Renate Weber afirmă că trebuie începută bătălia pentru reconstrucţia Europei: “Eu n-aş lua lucrurile prezentate ieri de Jean-Claude Juncker ca pe ceva fatalist, aşa cum am văzut că au tot apărut în presa din România. Eu cred că de aici încolo urmează o adevărată bătălie pentru reconstruirea acestei Europe, care e adevărat, trebuie reconstruită”.
Ce scenariu ar trebui să aleagă România? “Eu nu cred nici măcar că e vorba de a alege unul din acele scenarii, eu cred că e vorba pur şi simplu de a găsi opţiunile cele mai bune din scenariile prezentate. Dacă doar vom spune nu ne place asta, nu ne place Europa cu mai multe viteze, categoric şi mie îmi displace profund ideea, dar doar dacă eşti negativist şi spui nu vreau, n-ai făcut nimic (…). Noi în loc să ne batem capul şi să venim să le punem ceva pe masă, să le dăm idei, să le arătăm pe unde anume ar trebui să meargă, cum să avanseze în construcţia europeană, noi doar ne mulţumim să spunem că nu ne place Europa cu două viteze. Sigur că nu ne place, dar nu-i suficient doar atât”, consideră europarlamentarul.
Weber crede că România ar trebui să-şi stabilească poziţia privind viitorul UE: “În primul rând, eu cred că ar trebui să avem o dezbatere în sfârşit ca lumea în Parlamentul României cu privire la toate cele cinci propuneri oferite de Comisia Europeană. Eu niciodată n-am înţeles care este de fapt poziţia României în legătură cu viitorul Uniunii şi viitorul nostru în cadrul Uniunii Europene, să vedem la care din acele politici majore ale UE vrea România să participe şi cum anume”. “Din păcate, România este acolo unde contează prea puţin. Contează prea puţin, pentru că din punctul de vedere al contribuţiei noastre de exemplu la buget, sigur, suntem pe poziţia pe care suntem, adică ne îndeplinim aceste obligaţii de contributor la bugetul UE, noi n-am putut nici măcar să atragem banii pe care UE ni i-a pus la dispoziţie şi ăsta este şi el un aspect (…). Dincolo de aspectele bugetare, este vorba inclusiv de participarea la dezbaterile care sunt, la ideile pe care le ai acolo. Noi putem să criticăm, eu însămi mă exprim foarte critic la adresa unor din statele membre ale Uniunii şi nu mă feresc să dau exemplul Poloniei şi Ungariei, dar măcar prin felul în care acestea pun unele probleme, obligă Uniunea să gândească la nişte soluţii pe mai departe. România din punctul ăsta de vedere mi se pare un non-jucător, stă pe margine, stă tăcută, dacă vine ceva şi la noi, bine, dacă nu, asta e, noi nu cerem nimic, de parcă am vrea să fim invizibili. Suntem ca şi invizibili, dar parcă ne-am propune acest lucru, ceea ce mie mi se pare inadmisibil”, spune Renate Weber. – PROMPT MEDIA