149561 – 10032017 – De la 1 aprilie 2017, prețul gazelor vândute de producătorii interni se vor liberaliza. In ședința Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputatilor care a avul loc în această săptămână s-a discutat amendarea OUG 64/2016 care aduce o serie de modificări legii gazelor.
România este unul dintre marii producatori de gaze naturale din UE și nu există nicio obligație de a crește prețurile, ci doar obligația de a realiza interconectarea cu celelalte țări din UE și de a avea mecanisme transparente de stabilire a prețului gazului.
CNS Cartel ALFA consideră că adoptarea OUG 64 în forma propusă de guvern va genera efecte negative atât în mediul privat de afaceri, cât și asupra populației. Solicitarea partenerilor sociali este ca gazul provenit din producție internă să fie tranzacționat pe bursă în așa fel încât prețul să se formeze pe baza cererii și a ofertei. Pe baza experienței de la tranzacționarea energiei electrice se poate anticipa că rezultatul va fi scăderea prețului la gaz.
Vânzarea directă pentru consumatorii industriali, prin contracte bilaterale, așa cum solicită reprezentanții producătorilor de gaz și ai distribuitorilor, va crea premisele pentru speculații și monopol.
Se poate spune că între reprezentanții consumatorilor, care doresc ca tranzacționarea întregii producții de gaz să se realizeze în mod transparent pe bursă, și reprezentanții celor care îl vând și care doresc tranzacționarea pe bursa doar a unei părți nu s-a ajuns la un punct comun.
In concluzie, CNS Cartel ALFA susține demersul Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților de modificare a OUG 64/2016, în sensul tranzacționării întregii cantități de gaz produse în România și cele importate, în mod transparent și nediscriminatoriu, pe bursă, iar pentru populație să se păstreze reglementările tarifare la gaz cât și la agentul termic, până în anul 2021, așa cum România s-a angajat față de Comisia Europeană. – PROMPT MEDIA