149647 – 15032017 – Liderii filialelor ALDE au fost convocaţi la Bucureşti, în cadrul unei Delegaţii Permanente pentru a stabili data congresului când se va face trecerea la conducerea unică. În prezent, partidul este condus de Călin Popescu – Tăriceanu şi Daniel Constantin, în calitate de copreşedinţi, ALDE rezultând din fuziunea Partidului Liberal Reformator, înfiinţat de Popescu – Tăriceanu, cu Partidul Conservator. O coabitare care a avut beneficiile ei, dar care pentru Tăriceanu a devenit o piatră de moară, mai ales după ce Constantin a fost acel care a impus un protocol de consultare tripartidă la nivelul coaliţiei PSD-ALDE, nemulţumit că Tăriceanu şi Dragnea iau deciziile de unii singuri în numele actualei majorităţi parlamentare. Potrivit unor surse politice din interiorul coaliţiei de guvernare, Daniel Constantin nu a ezitat să joace cu cartea plecării grupării sale din această majoritate, dacă acest protocol nu este parafat.
Gestul nu a fost uitat nici de Tăriceanu şi nici de Dragnea, iar în lumina noilor evenimente a căpătat o altă semnficaţie. Victor Ponta a demarat atacul la adresa acţiunilor premierului Sorin Grindeanu şi ale lui Liviu Dragnea, ca şef al PSD şi nu dă semne că va înceta. Considerat mai mult un apropiat al fostului premier, Daniel Constantin şi gruparea foştilor PC-işti sun consideraţi drept o vulnerabilitate pentru stabilitatea actualei majorităţi parlamentare, fiind bănuit că plănuieşte, împreună cu Victor Ponta să creeze un pol de putere, bazat pe atragerea mai multor zeci de parlamentari, cu care să poată răsturna după doreşte, balanţa de putere în Parlament.
Pe lângă acest aspect, Tăriceanu mai are încă un alt interes pentru înlăturarea cât mai rapidă a lui Daniel Constantin din conducerea ALDE. Coaliţia a început deja să împartă funcţiile de conducere în eşalonul doi şi trei de conducere, dar şi în instituţiile deconcentrate, iar raportul de împărţire de 8 la 1 în favoarea PSD, face ca bătaia pe aceste posturi să fie acerbă între oamenii celor doi co-preşedinţi ALDE.
”Constantin este conştient că la viitorul Congres nu are nici o şansă să câştige cursa pentru şefia ALDE. Aşa că propune Congres abia în toamnă, trage de timp pentru a-şi folosi influenţa rămasă ca să-şi impună o parte din proprii oamenii în posturi cheie aici la Bucureşti şi în teritoriu”, au explicat surse din interiorul ALDE.
De cealaltă parte, Tăriceanu a iniţiat o strategie pe două fronturi. Liderii de filiale fideli au fost puşi să organizeze Delegaţii Permanente Judeţene pentru a stabili componenţa propriilor delegaţii la viitorul Congres, cât şi sprijinul acestior organizaţii pentru candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la şefia partidului. Rând pe rând, o seria de filiale din teritoriu au ieşit la rampă şi au ieşit organizarea cât mai rapidă a Congresului.
”Nu se mai poate merge această formă bicefală. Prea se aruncă vina dintr-o parte în altă pentru neajunsuri sau pentru eşecuri. Decizia dublă blochează partidul, îl imobilizează şi îl sufocă tocmai acum când este nevoie de coerenţă şi claritate”. ”Există aici o dispută, dacă vreţi să intrăm în detalii, vizavi de dorinţa filialelor locale. Există anumite filiale care vor să facem un congres, de jos în sus, aşa cum este prevăzut oarecum în normele nescrise democratice şi alte filiale care vor să facă un congres de sus în jos. Şi aici sunt anumite discuţii, cum să stabilim aceste principii şi după aceea, data congresului. Discuţiile în ALDE nu au început de la congres, ci de la cu totul alte lucruri, care ţin de ceea ce înseamnă principii”, se apără Constantin.
Totul va culmina în acest weekend, când toti liderii de filiale, parlamentarii şi aleşii locali importanţi ai ALDE au fost convocaţi la Bucureşti, la lucrările Delegaţiei Permanente a partidului. „28 de filiale vor semna pentru organizarea Congresului Extraordinar după Paşti, probabil în ultima săptămână a lunii aprilie. Candidaturile la şefia partidului se vor depune pe bază de moţiune”, ne-au explicat sursele citate.
A doau componentă a strategiei lui Tăriceanu este menită să prevină ceea ce s-ar putea întâmpla după Congres. În ciuda recentelor asigurări date de Constantin că nu va părăsi partidul, Tăriceanu nu vrea să rişte să-şi vadă redusă zestrea de voturi în actualul Parlament, prin plecarea grupării foştilor PC-işti din partid. Un astfel de scenariu ar diminua influenţa şi marja de negociere a ALDE în interiorul coaliţiei şi ar da impresia că Tăriceanu nu este capabil să-şi controleze propriul partid.
Pentru a preîntîmpina o astfel de stare de lucruri, oamenii lui Tăriceanu au fost însărcinaţi să negocieze, om cu om, cu unii parlamentari din gruparea lui Constantin, în paralel cu intensificarea eforturilor de a atragere de noi parlamentari din zona Opoziţiei pentru a completa eventualele goluri ce ar putea apărea în propriile rânduri după Congresul ALDE. Deja se aude că aproape o duzină de parlamentari PNL ar fi fost convinşi să facă pasul spre ALDE, momiţi cu perspectiva beneficiilor actualei guvernări. – Știripesurse.ro – PROMPT MEDIA