149764 – 21032017 – Ziua Internațională a Pădurilor este marcată, la nivel mondial, în fiecare an, la data de 21 martie. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare. ONU recomandă statelor membre să organizeze acțiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor. În fiecare an, Ziua Internațională a Pădurilor are o temă, hotărâtă de Parteneriatul de colaborare privind Pădurile. Pentru 2017, tema aleasă este: „Pădurile și energia”.
Managementul responsabil și durabil al fondului forestier reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP). Evoluția și starea de sănătate a pădurilor din țara noastră fac obiectul Raportului anual privind starea pădurilor. Acest raport reprezintă o radiografie a Fondului forestier național al României, cuprinzând informații privind: suprafața fondului forestier și structura pe forme de proprietate, distribuția pădurilor pe forme de relief și etaje fitoclimatice, pe specii și grupe de specii, pe grupe sau tipuri funcționale și multe altele.
MAP va publica, în a doua jumătate a acestui an, Raportul aferent anului 2016. Conform datelor preliminare, tendința de creștere a suprafeței de pădure din România se menține în jurul valorii de 10.000 de hectare. Totodată, datele arată o diminuare a tăierilor ilegale de pădure.
”Ṭara noastră are nevoie de gestionarea durabilă a sectorului forestier, în scopul creșterii calității vieții și asigurării necesităților pe care le are societatea românească. Ȋn contextul european, România deține toate atuurile pentru a deveni un lider în ceea ce privește managementul pădurilor multifuncționale, acesta fiind obiectivul nostru pe termen mediu și lung”, a declarat ministrul Apelor și Pădurilor Adriana Petcu.
Totdodată, în cel mai scurt timp, Ministerul Apelor și Pădurilor își propune să demareze procedura de constituire a Consiliului Național pentru Silvicultură. Obiectivul fundamental al Consiliului este de a contribui la promovarea gestionării durabile a pădurilor și creșterea competitivității sectorului forestier în beneficiul societății, inclusiv prin asigurarea continuității în implementarea strategiei privind pădurile, elaborarea de recomandări de modificare și/sau actualizare a strategiilor, politicilor și a altor documente cu caracter programatic, respectiv prin monitorizarea activității autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.
Astfel, misiunea Consiliului este aceea de a asigura viziunea unitară și integrată în ceea ce privește gestionarea și dezvoltarea durabilă a domeniului forestier, precum și de a monitoriza coerența implementării strategiei privind pădurile și a altor politici, strategii și acte normative relevante pentru domeniul forestier.
De asemenea, cu această ocazie, Ministerul Apelor şi Pădurilor vă mulţumeşte tuturor pentru sprijinul oferit de-a lungul timpului în ceea ce priveşte susţinerea acordată în vederea realizării obiectivelor de interes comun în domeniul pădurilor şi vă adresează rugămintea de a păstra aceeaşi colaborare eficientă şi în continuare. – PROMPT MEDIA