149636 – 15032017 –Procentul deșeurilor reciclate trebuie să ajungă la 70 până în 2030, de la 44 cât este în prezent, conform propunerii legislative adoptate marți de Parlamentul European. Deputații vor ca pachetul privind deșeurile să limiteze la 5% procentul gropilor de gunoi ecologice, care au un efect negativ asupra mediului și să reducă risipa alimentară cu 50% până în 2030. Parlamentul va negocia acum cu Consiliul de Miniștri.
Cifrele pentru 2014 arată că 44% din toate deșeurile municipale la nivelul UE sunt reciclate sau compostate, față de doar 31% în 2004, iar până în 2020, statele membre UE ar trebui să recicleze sau să composteze peste 50% din deșeuri.
”Parlamantul a arătat cu o largă majoritate că este încrezător în tranziția către economia circulară. Am decis să revenim la țintele ambițioase de reciclare și utilizare a gropilor ecologice propuse inițial de Comisie în 2014″, a spus raportorul Simona Bonafè (S&D, IT).
Cererea de materii prime de către economia mondială ar putea crește cu 50% în următorii 15 ani. Pentru a combate această tendință, trebuie să adoptăm un model de dezvoltare circulară care să păstreze materialele și valoarea lor în circulație, singura soluție pentru a menține sustenabilitatea și creșterea economică”, a adăugat ea. ””Reutilizarea, reciclarea și recuperarea sunt cuvinte cheie pentru a construi o paradigmă de promovare a sustenabilității, inovației și competitivității, astfel încât deșeurile să nu mai fie o problemă, ci o resursă”.
Până în 2030, cel puțin 70% (greutate) din deșeurile municipale (de la case private și mici afaceri) ar trebui să fie reciclate sau pregătite pentru reutilizare (verificate, curățate sau reparate), spun deputații. Comisia propusese 65%.
Pentru materialele de ambalare, cum ar fi hârtia și cartonul, plasticele, sticla, metalul și lemnul, deputații propun o țintă de reciclare de 80% până în 2030, cu ținte intermediare pentru fiecare material în 2025.
Gropile de gunoi
Propunerea legislativă limitează la 10% până în 2030 procentul de deșeuri municipale duse la groapa de gunoi. Deputații propun o reducere de 5%, cu posibilitatea unei extensii de 5 ani în anumite condiții pentru statele membre care au utilizat gropile de gunoi pentru mai mult de 65% din deșeurile municipale în 2013.
Risipa alimentară în UE este estimată la aproximativ 89 milioane de tone sau 180 kg/capita/an. Deputații cer o țintă de reducere a risipei alimentare de 30% până în 2025 și de 50% până în 2030, prin comparație cu 2014. Ei propun o țintă similară pentru deșeurile marine,
Ce urmează
Cele patru rapoarte adoptate marți reprezintă poziția de negociere a Parlamentului înainte de negocierile cu Consiliul de miniștri, care urmează să își adopte poziția la rândul său.
În 2014, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda și Suedia nu au trimis niciun deșeu municipal la gropile ecologice, în timp ce Cipru, Croația, Grecia, Letonia și Malta încă trimit trei sferturi din deșeurile municipale la astfel de gropi.
Deși gestionarea deșeurilor în UE s-a îmbunătățit considerabil în ultimii zeci de ani, aproape o treime din deșeurile municipale sunt încă trimise în gropile de gunoi ecologice și mai puțin de jumătate este reciclat sau compostat, cu mari variații între statele membre.
Îmbunătățirea administrării deșeurilor ar putea avea beneficii pentru mediu, climat, sănătatea umană și economie. Ca parte a tranziției către economia circulară, Comisia Europeană a făcut patru propuneri legislative care introduc noi ținte pentru gestionarea deșeurilor în privința reutilizării, reciclării și gropilor ecologice.
Propunerile întăresc și prevederile UE privind prevenirea deșeurilor și responsabilitatea extinsă a producătorului, uniformizarea definițiilor, raportarea obligațiilor și metode de calcul pentru ținte…– PROMPT MEDIA
Păi da