148972 – 10022017 – ANCOM supune consultarii publice un proiect de decizie care modifica si completeaza indicatorii statistici pe care furnizorii de servicii postale au obligatia de a-i raporta anual catre Autoritate. Proiectul de decizie urmareste transpunerea ultimelor modificari si completari ale cadrului legal primar, prin care s-au introdus noi concepte in legislatia nationala din domeniul serviciilor postale. Proiectul de decizie urmeaza sa intre in vigoare la data de 1 mai 2017.
Modificari propuse prin proiectul de decizie
Avand in vedere ca in legislatia primara au fost definite noi tipuri de trimiteri, furnizorii de servicii postale vor avea obligatia de a raporta traficul si veniturile realizate din procesarea acestora: trimiteri de corespondenta in numar mare, colete postale in numar mare si imprimate in numar mare, precum si pachete mici, respectiv pachete mici in numar mare.
Tinand cont de evolutia tehnologica si de solutiile inovative prin care multi furnizori de servicii au inceput sa asigure colectarea si livrarea trimiterilor postale, este propus un nou indicator statistic privind sistemele automate de tip self-service, care va fi raportat in cadrul indicatorilor privind punctele de acces/contact nedeservite de personal, incepand cu anul 2018, pentru perioada de referinta 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.
Termene limita pentru transmiterea datelor statistice
Furnizorii vor avea obligatia de a raporta pana la data de 15 martie, pentru anul anterior, trimiterile prelucrate exclusiv in nume propriu, precum si veniturile rezultate ca urmare a prelucrarii acestora.
Totodata, pana la data 15 iulie, furnizorii vor avea obligatia de a raporta in mod cumulat trimiterile postale prelucrate in nume propriu si trimiterile postale prelucrate in numele si pe seama unui alt furnizor de servicii postale, precum si veniturile cumulate rezultate ca urmare a prelucrarii acestora. Aceste date vor privi fiecare serviciu, inclus sau nu in sfera serviciului universal.
Datele statistice se vor transmite exclusiv electronic
Toate datele statistice vor fi transmise exclusiv prin mijloace electronice, prin intermediul unei aplicatii informatice, utilizand semnatura electronica certificata. Netransmiterea datelor statistice constituie contraventie si poate fi sanctionata cu sume cuprinse intre 100 si 15.000 lei pentru fiecare zi de intarziere. – PROMPT MEDIA