149318 – 28022017 – Domeniul cercetării ştiinţifice, dezvoltării tehnologice şi inovării va avea un rol strategic în creșterea competitivității economiei româneşti, potrivit modificărilor și completărilor la Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014 – 2020 (SNCDI 2020), aprobate de Guvern în ședința de luni. Modificările actualizează Strategia națională CDI în coformitate cu Programul de Guvernare și cu evoluțiile recente din știință.
Astfel, în contextul corelării cu politicile europene de coeziune, SNCDI 2020 vizează conectarea la noile priorități ale știintei și tehnologiei din Uniunea Europeană, prevăzute în strategia Europa 2020, respectiv în inițiativa Europa – O Uniune a inovării, precum și în principalul instrument de implementare – programul Orizont 2020.
Modificările aduse SNCDI 2020 prin hotărârea aprobată au în vedere, în principal, o mai bună reprezentare a domeniului energiei nucleare, sector important pentru activitatea de cercetare din România, și contribuie la realizarea obiectivelor prevăzute în documentele care au stat la baza strategiei naționale de dezvoltare. Concret, au fost introduse următoarele prevederi: Includerea în Pilonul 3. Leadership regional la frontiera științei și în tehnologie: străpungeri în domenii strategice a proiectului ALFRED, infrastructura dedicată reactorilor rapizi răciți cu plumb de generație IV; Corelarea sinergică a politicilor CDI cu a altor sectoare, și anume a domeniului energetic, cu prioritate a domeniului energeticii nucleare, prin recunoașterea efectivă a statutului prioritar de promotor real al dezvoltării economice și sociale, asigurării unui mixt energetic diversificat; Includerea ca priorități a consolidării integrării în spațiul european de cercetare inclusiv prin susținerea participării organizațiilor de cercetare și a centrelor universitare în structuri specializate, rețele tematice sau platforme tehnologice europene de interes pentru România; Promovarea și susținerea componentei de cercetare în parteneriatele strategice ale României; Sprijinirea participării la proiectele din cadrul Orizont 2020, cât și din programul EURATOM; Susținerea participării la activitățile organismelor sau inițiativelor internaționale (CERN, ESA, AIEA, NEA etc.) care presupun afilierea sau acorduri de cooperare științifică, pe bază de planuri integrate de participare; Asigurarea suportului științific și tehnologic în domeniul securității nucleare, în cadrul unor cooperări de tip Practical Arrangements/ Capacity Building cu AIEA – Viena; Dezvoltarea și susținerea cooperării științifice și tehnologice în baza parteneriatului strategic cu SUA.
De asemenea, se evidențiază Planul strategic european pentru tehnologii energetice (SET Plan), ceea ce va permite o creștere a gradului de utilizare a fondurilor europene pentru obiectivele de cercetare și dezvoltare tehnologică din acest sector.
Totodată, se propune corelarea cu o serie de strategii adoptate sau care sunt necesare să fie aprobate în viitor, astfel: Strategia energetică, Strategia națională pentru securitatea nucleară, Strategii regionale de specializare inteligentă, documente care au incluse obiective de cercetare.
Țintele strategiei au fost fixate în spiritul convergenței României cu media UE: până în 2020, cheltuielile publice pentru CDI vor crește treptat până la 1% din PIB, la care se adaugă facilitățile fiscale – ajutorul indirect – pentru firmele private și măsurile de stimulare a investiției private în cercetare în scopul realizării țintei asumate de 1% din PIB. – PROMPT MEDIA