149246 – 23022017 – Privită de unii cu scepticism, iar de alţii drept un factor decisiv pentru avansarea societăţii de-a lungul secolelor, Masoneria este încă o mare necunoscută pentru români. Vineri, 10 martie 2017, adevărata istorie a Masoneriei va fi dezvăluită la Cinema Pro – Bucureşti, când va fi difuzat, în avanpremieră, filmul “TERRA MASONICA – Ocolul Pământului în 80 de loji”, regizat de reputatul cineast belgian Tristan Bourlard.
Ineditul eveniment cultural şi cinematografic este organizat de Fundaţia Solidaritatea Culturală pentru România ARSXXI, în colaborare cu Marea Lojă Feminină a României, şi celebrează Tricentenarul Masoneriei în general, precum şi a 95-a Aniversare a Masoneriei Feminine Independente în România. Regizorul Tristan Boulard este deja cunoscut în toată lumea masonică pentru realizarea, în co-autorat, a filmului documentar “Cheia Scoţiană”, produs în 2007.
“Oamenii au o imagine un pic distorsionată despre rolul istoric al francmasoneriei în evoluţia societăţii, mulţi dintre ei nu ştiu cine sunt şi cu ce se ocupă. Scopul acestui eveniment, care culminează cu lansarea unuia dintre cele mai importante filme despre masoni care s-a realizat vreodată, este să dezvălui adevărata faţă a Masoneriei. Până în momentul de faţă, niciun film sau carte nu a tratat subiectul din perspectivă globală, ci mai mult din perspectiva influenţelor locale. După crearea sa oficială la Londra, în 1717, Francmasoneria s-a răspândit rapid pe toate continentele. De-a lungul a trei sute de ani, au fost create entități specifice, diferențiate doar de la țară la țară și pe baza realităților locale. Acest ocol al Pământului în 80 de loji, prezentat în film, va prezenta în linii generale asemănările și deosebirile dintre loji de pe cinci continente. Pentru prima dată, românii vor avea oportunitatea de a explora Francmasoneria reală, din Patagonia, până în Laponia și din Statele Unite, până în India, în 80 de loji. Vom descoperi împreună cele mai vechi loji de pe fiecare continent, dar și pe cele mai aparte. Terra Masonica va vorbi cu francmasoni obișnuiți și va explora realitatea lor actuală. Îi vom cunoaște astfel pe acești francmasoni în viața lor cotidiană; le vom asculta opiniile asupra lumii, dar și întrebările și îndoielile într-o lume în continuă schimbare”, ne explica dr. Andre Szakvary, preşedintele Fundaţiei Solidaritatea Culturală Română Ars XXI, organizatorul evenimentului cultural şi cinematografic.
De-a lungul activității de aproape 20 ani, Fundația Solidaritatea Culturală Română Ars XXI a organizat, printre alte activităţi de interers cultural, social, masonic şi istoric, şi variate conferinţe internaţionale fie sub patronajul Ministerului Culturii fie al Comisiei Europene. Dintre aceste conferințe internaționale, enumerăm “Istoria civilizațiilor și masoneriei”, “Europa de la Est la Vest” și “Societatea – între democrație și fundamentalism” etc. În ultimul deceniu și-a dedicat resursele promovării spiritualității și culturii române, în special în rândul tinerilor supradotați și ajutorării tinerelor talente, prin cursuri, concerte caritabile, expoziții și conferințe internaționale. – PROMPT MEDIA