148961 – 10022017 – Istoria ne învață că greșelile repetate duc la consecințe repetate. Cele două războaie mondiale au avut ca principal teatru de operații Europa de Est. Dacă reușim să ne obiectivăm și să privim dincolo de artificiile ideologizante, constatăm că, în ambele cazuri, actorii au fost Rusia (sau Uniunea Sovietică) și un Occident scindat. Acestor actori li s-au adăugat – dar de fiecare dată mai târziu, după declanșarea ostilităților – Statele Unite. De fiecare dată scânteia declanșatoare a apărut în Europa de Est și de fiecare dată aici a fost terenul cel mai pârjolit.
Înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, tensiunile au fost favorizate și de lipsa de dialog și înțelegere între statele din zonă. Giganții geopolitici au profitat de această situație.
Asistăm, astăzi, la o creștere evidentă a puterii Rusiei, la o derută și la o scindare (deocamdată doar la nivel de discurs politic) a Uniunii Europene, precum și la o resetare a politicilor SUA. În aceste condiții, indicele de risc în țările Europei de Est a crescut alarmant.
Constatăm că, în afara garanțiilor care ni le oferă apartenența la NATO (din păcate, strict militare), România nu se poate baza pe un sprijin politic și economic din imediata vecinătate. Iată de ce Grupul de la Visegrad trebuie să fie un partener esențial al României!
Așa cum am mai spus și în alte ocazii, pentru prima oară în istorie, Europa de Est are capacitatea de a deveni un actor regional care să fie și subiect și nu doar obiect al dezbaterii asupra ordinii mondiale. Națiunile dintre Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică împărtășesc, mai mult ca niciodată, valori, aspirații, dar și interese și amenințări comune.
Pledez, de aceea, cu hotărâre, pentru un Visegrad+, care să cuprindă și România, ca un partener de o evidentă complementaritate, și care să fixeze axa Baltica – Marea Neagră și axa Dunării ca vectori structuranți. O astfel de orientare de politică externă este indispensabilă țării noastre și ar consolida spațiul economico-politic comun.
Desigur că apelul meu va întâmpina și rezerve sau scepticism. Dar pot anticipa că aceste rezerve vin mai degrabă din clișee și inerții decât dintr-o abordare lucidă și rațională. Nu ignor că între țările Europei de Est au existat rivalități istorice și mai sunt, și astăzi, puncte sensibile. Dar trebuie să vedem dincolo de nemulțumirile de moment și să avem curajul de a privi în viitor. Iar neînțelegerile nu se rezolvă niciodată stând deoparte, ci se rezolvă prin dialog și acțiune comună. – europarlamentar Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății. – PROMPT MEDIA