149202 – 22022017 – Consiliul Uniunii Europene a adoptat poziția sa privind normele care vizează eliminarea neconcordanțelor hibride cu sistemele fiscale din țările terțe. Proiectul de directivă este cel mai recent dintr-o serie de măsuri menite să prevină evaziunea fiscală de către companiile mari și să le împiedice să exploateze disparitățile dintre două sau mai multe jurisdicții fiscale pentru a-şi reduce obligațiile fiscale generale. Punerea în aplicare acestei directive este stabilită pentru data de 1 ianuarie 2020 și 1 ianuarie 2022 pentru o anumită dispoziție.
Eurodeputații Grupului S&D au salutat progresele făcute de miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană în lupta împotriva fraudei și a evaziunii fiscale. Totodată însă, eurodeputatul PSD Victor Boștinaru a subliniat, din nou, ”ipocrizia PNL și necunoaşterea de către acesta a situaţiei de fapt la nivel european, probată de comunicarea oficială a Consiliului Uniunii Europene”.
Victor Boștinaru: ”În luna octombrie a anului trecut, aflându-se în campanie electorală, PNL-ul prin vocea liderului său, Alina Gorghiu, a copiat «copy-paste» directiva împotriva evitării taxării și a transformat-o într-un proiect de lege care, spunea PNL-ul, ar fi permis impozitarea cu 16% a multinaționalelor. Am spus atunci și o repet și acum, Grupul PPE la care PNL este afiliat, a fost cel care s-a opus în mod constant introducerii acestei directive şi s-a luptat pentru amânarea adoptării acesteia. Acesta a fost și este un proiect realizat de către Grupul Socialist din Parlamentul European, susținut de către comisarii socialiști şi este un proiect confruntat cu o constantă opoziție din partea PPE-ului, a multinaționalelor şi a guvernelor de centru-dreapta. Directiva face parte dintr-un set mai larg de reglementări aflate în dezbaterea Comisiei referitoare la eliminarea paradisurilor fiscale și taxarea profitului în statul membru unde acesta este realizat. Calendarul adoptării acestor directive a fost prelungit pentru 2020, dată fiind complexitatea mecanismelor și nevoia punerii în acord a legislației și practicii în toate statele membre. Doar că, PNL-ul, în goana sa după extraordinar și practicând același populism, s-a dovedit complet neinformat în ceea ce privește pașii adoptării directivei, pași pe care noi i-am indicat. Recomandarea noastră pentru liderii PNL este să citească legislația înainte să mai facă astfel de propuneri, fiind știut că lectura nu dăunează sănătății politice”. – PROMPT MEDIA