148231 – 040112017 – Limitarea numărului de taxe la 50, pedepse aspre pentru cei care agresează verbal sau fizic funcționarii publici și angajații din spitale, introducerea unor noi tipuri de contracte de muncă și asistarea fiecărui român de către un consultant fiscal, care să-l scape și de cozile de la ghișeu pentru plata taxelor, sunt câteva din măsurile pregătite de guvern, în programul 2017 – 2020, scrie Profit.ro.
O altă măsură este introducerea impozitului diferențiat pe venitul global, pe baza unui sistem care va presupune ca fiecare român să apeleze la un consultant fiscal.
”Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în același condiții precum declarația de venit global. Arondarea populației la consultanții fiscali va fi prin hotărâre de guvern, în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa și depune declarațiile, consultantul fiscal va prelua și sarcina de a plăti toate taxele și impozitele datorate de persoanele fizice aflate în portofoliu său, către administrațiile și instituțiile publice centrale și locale”, se arată în document.
Această masură va duce, în opinia guvernului, la eliminarea ghișeelor pentru persoane fizice din țară, din cadrul tuturor instituțiilor publice din România. Selectarea și pregătirea celor care doresc să devină consultanți fiscali se va face etapizat, până cel târziu la 1 decembrie 2018, atunci când, pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant.
Este avută în vedere reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, și a contribuțiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018. În acest fel, costurile pe muncă vor scădea de la 175 euro, cât sunt în prezent pentru plata a 100 euro net, la 161 euro.
Toți salariații din sistemul public vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanță egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, care va putea fi utilizat în interiorul granițelor României.
În ceea ce privește creșterea salariului mediu pentru cei din sectorul public, aceasta va fi de 20% până la 1 iulie 2017, încă 20% începând cu 1 iulie 2018 și 8% începând cu 1 iulie 2019. Nivelul salariului minim brut în România, în următorii patru ani, va fi de 1.450 lei in 2017, 1.550 lei în 2018, 1.650 lei în 2019 și 1.750 lei în 2020, ”în variantă pesimistă”.
În trimestrul I din 2017 vor crește cu 15% salariile din educație și sănătate, cu 20% salariile din administrația publică locală și cu 50% salariile pentru actori. În trimestrul III din 2017, salariile din educație și cercetare vor crește cu 20%, iar salariile actorilor, cu 50%.
Este avută în vedere și introducerea de noi tipuri de contracte de muncă (exemplu teleworking, net-jobs).
Va fi înființat un Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăși zece miliarde euro. Fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale acestor companii, precum și din veniturile provenite din emisiuni de obligațiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri – aparținând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul). Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susțină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiții sau investitori privați. – PROMPT MEDIA