147864 – 081212016 – Președintele României: ”8 Decembrie 1991 reprezintă pentru istoria recentă data la care a fost adoptată prin votul cetățenilor noua Constituție a României postcomuniste, marcând astfel intrarea într-o nouă etapă a dezvoltării sale constituționale.
De la acel moment s-au scurs 25 de ani și putem afirma astăzi că România a avut un cadru constituțional solid, care a consfințit un angajament pentru democrație, stat de drept, garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale individului.
O Constituție nu este doar o lege fundamentală, ci și o declarație de principii și o proiecție pentru viitor.
La momentul creării sale, mai ales la începutul unei noi etape istorice, o Constituție nu descrie o realitate existentă, ci mai degrabă deschide drumuri și stabilește repere pentru viitor. Ne spune cum vor fi lucrurile pentru o societate și pentru un sistem politic și oferă cadrul necesar realizării lor. Este și cazul Constituției din 1991.
Într-o democrație, Constituția este liantul care unește cetățenii în jurul unei axe a valorilor. Ea este un instrument de menținere a echilibrului între autoritățile statului și între autorități și cetățeni. Astfel, ea poate furniza certitudine și aduce pace socială.
Constituția a fost un factor important de consolidare a democrației și a statului de drept în România.
Aderarea la Uniunea Europeană și la NATO s-a realizat sub imperiul acestei Constituții. Revizuirea din 2003 a facilitat accesul României în structurile transatlantice, ceea ce dovedește că Legea fundamentală poate fi îmbunătățită atunci când în joc sunt valori și interese fundamentale ale statului și ale cetățenilor.
Consacrarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în Constituție, inclusiv protejarea lor în practică de către instanțele judecătorești și Curtea Constituțională, au constituit premisele consolidării principiilor democratice occidentale la nivelul societății românești.
Pentru toate aceste motive putem spune că Legea fundamentală adoptată în 1991 și revizuită în 2003 a fost un succes.
Totodată, un sfert de secol este o perioadă suficientă pentru a putea evalua impactul pe care Constituția l-a avut asupra societății, a sistemului politic și instituțional românesc și asupra drepturilor și libertăților cetățenilor.
Această evaluare ar trebui făcută obiectiv, responsabil, cu profesionalism și detașat de pasiunile politice ale momentului sau de interesele contextuale ale politicienilor.
E necesară o dezbatere de substanță la nivelul întregii societăți și o privire îndreptată spre viitor pentru a decide cu privire la reformarea legii fundamentale.
În acești ani, România a parcurs diverse etape, dar a câștigat cu certitudine în materie de valori și consolidare democratică, de stat de drept și domnia legii.
Aceste câștiguri sunt ale noastre, ale tuturor. Ele trebuie păstrate și potențate cu fiecare exercițiu democratic, oricine ar câștiga alegeri și ar deține puterea la un moment dat.
Doamnelor și domnilor,
Votul este instrumentul cel mai valoros și mai puternic pe care cetățenii îl au într-un cadru constituțional democratic, așa cum este și cel dat de Constituția României.
Participarea la alegeri şi exprimarea opţiunii electorale reprezintă calea cea mai potrivită pentru recâştigarea încrederii cetăţeanului în instituţiile fundamentale ale statului.
Ca președinte, îmi doresc o democrație puternică, instituții care se bucură de legitimitate și încredere, iar asta presupune o participare cât mai largă. Îi îndemn pe toți concetățenii mei să uzeze pe deplin de acest drept fundamental pe care îl au – dreptul la vot.
Au fost momente în trecut când mulți erau tentați să creadă că votul nu contează. Eu sper că am depășit acea perioadă și acel scepticism. Cred că trebuie să ne exprimăm cu toții opțiunea de vot. Avem această datorie nu pentru un partid sau altul, un politician sau altul, ci pentru că în urmă cu 27 de ani am dobândit prin sacrificiu de sânge libertatea de a ne decide singuri propria soartă. Cetățenii români trebuie să știe că votul lor contează și să aibă conștiința că ei decid, prin alegeri, viitorul lor și al României! Doamnelor și domnilor,
Dați-mi voie să închei cu câteva gânduri adresate direct Curții Constituționale.
Instituția dumneavoastră a garantat prin jurisprudența sa respectarea valorilor constituționale, atât în cadrul raporturilor dintre autoritățile statului, cât și în raporturile lor cu cetățenii.
Îmi doresc și ne doresc ca instanța de contencios constituțional să rămână în continuare vigilentă și să protejeze constant esența regimului democratic din România. Vă mulțumesc!” – PROMPT MEDIA