147921 – 121212016 – Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi secretarul general, Ilie Bolojan, i-au anunţat duminică noaptea pe liderii organizaţiilor judeţene ai partidului că îşi dau demisia de la conducerea formaţiunii, dar aceştia au refuzat o accepte, recomandându-le să rămână în funcţii până la congres.
Surse din conducerea PNL au declarat pentru News.ro că Alina Gorghiu a vrut să-şi dea demisia din furntea partidului în noaptea de duminică spre luni, în urma rezultatelor slabe obţinute de formaţiunea liberală la alegerile parlamentare. Acelaşi lucru a intenţionat să facă, potrivit surselor citate, şi secretarul general al PNL, primarul Oradiei, Ilie Bolojan.
Majoritatea preşedinţilor de organizaţii judeţene ai PNL au refuzat însă să accepte demisia celor doi, recomandându-le să rămână în funcţie până la congresul de anul viitor al partidului. ”Cel mai probabil o să rămânem în formula actuală până la congres”, a declarat pentru News.ro unul dintre liderii PNL prezenţi la discuţii. Trebuie însă precizat faptul că demisia este un act unilateral, iar dacă Alina Gorghiu și Ilie Bolojan ar fi vrut cu adevărat să pleca din fruntea partidului nu i-ar fi putut opri nimeni.
Mai mulţi lideri de organizaţii PNL au declarat public dumică seara, după închiderea urnelor, că se impune demisia actualei conduceri a partidului şi alegerea cât mai grabnică a unor noi lideri. Primul lider de organizaţie PNL care a cerut demisia actualei conduceri a fost preşedintele PNL Timiş, primarul Timișoarei, Nicolae Robu. El a declarat că la nivelul partidului trebuie să fie organizate ”alegeri cât mai repede” şi că până atunci ”cineva trebuie să joace rolul de preşedinte”.
Şi preşedintele PNL Călăraşi, Răducu Filipescu, a declarat că alegerile interne în partid sunt ”absolut necesare” după scrutinul de duminică, el spunând că în PNL ”se impune neapărat o analiză serioasă şi eventual o conducere reformată, care să preia partidul să-l organizeze şi să-l pună pe şine”, că deocamdată liberalii sunt ”săriţi de pe şină”. Filipescu a declarat pentru News.ro că liberalii trebuie să tragă ”o linie” şi să socotească ”ce au de făcut în continuare şi cu cine”.
Alina Gorghiu a promis în luna octombrie că va demisiona de la şefia PNL dacă partidul pe care îl conduce nu va intra la guvernare după alegerile din 11 decembrie. ”Eu îmi asum foarte clar o demisie dacă PNL nu va fi cel în jurul căruia se va face majoritatea parlamentară care să dea viitorul premier al României”, a declarat atunci Alina Gorghiu.
Până se lămuresc lucrurile în interiorul PNL, partidul se îndreaptă cu pași repezi spre congresul de la începutul anului 2017, iar în partid se vehiculează deja nume de candidați pentru fotoliul de președinte unic.
Bătălia se va da între vechiul PNL și vechiul PDL, iar din fiecare tabără sunt deja avansate nume de potențiali candidați. Din partea vechiul PNL ar putea intra în cursă actualul secretar general Ilie Bolojan, dar și primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Bolojan și Robu sunt unii dintre cei mai performanți primari ai PNL și au scos rezultate peste media partidului în alegerile parlamentare.
Din tabăra vechiului PDL, toate privirile se îndreaptă spre Ardeal. Un prim nume vehiculat este primarul de Alba Iulia, Mircea Hava. Un om cu greutate în partid, Hava a fost mereu genul care nu a dorit să iasă în față, dar s-ar putea ca în acest moment să fie oarecum forțat să facă o astfel de mișcare. De asemenea, un alt nume vehiculat în PNL se Alin Tișe. Președintele CJ Cluj, acesta ar avea sprijin puternic în Ardeal, în special din partea lui Emil Boc, fost lider al PDL și fost premier, dar și din partea altor grei ai PDL din Ardeal, scrie stiripesurse.ro.
Lupta în interiorul PNL se anunță acerbă și vom avea parte de multe jocuri de culise până la congresul de la începutul anului 2017. Liderii din teritoriu vor încerca să-și asigure supraviețuirea și se vor încolona în spatele celui care le asigură acest lucru. – PROMPT MEDIA