Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: 20 ianuarie 2017 – primul termen în procesul în care FACIAS...

București: 20 ianuarie 2017 – primul termen în procesul în care FACIAS cere statului român să acționeze pentru recuperarea Tezaurului din Rusia

DISTRIBUIȚI

tezaurul-romaniei148146 – 231212016­ –  Luna aceasta s-au împlinit 100 de ani de când Tezaurul României a fost înstrăinat în Rusia. În urmă cu 13 ani a fost constituită, în baza unei declarații comune a miniștrilor de Externe ai celor două state, o Comisie comună româno-rusă, având ca atribuții problematica Tezaurului României depus în timpul Primului Razboi Mondial la Moscova. Reprezentanții acestei comisii s-au întâlnit anul acesta după o pauză de 10 ani, ultima reuniune fiind realizată în anul 2006.

La 20 decembrie, dr. Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului  BNR și membru al comisiei româno-ruse  a apreciat că BNR ar trebui să se retragă din această comisie: ”Noi am predat Comisiei tot ce aveam legat de bunurile Băncii Naționale, nu avem ce să mai arătăm și să mai demonstrăm”.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus o acțiune în justiție împotriva statului român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe, solicitând instanței obligarea acestuia la recuperarea integrală a Tezaurului României, cu stabilirea unui termen rezonabil pentru executarea obligației de a face. La 20 ianuarie 2017  la Curtea de Apel București va avea lor primul termen în acest dosar.

FACIAS este prima și până în prezent singura organizație care a acționat pentru responsabilizarea și obligarea statului român în întreprinderea unor demersuri concrete privind restituirea Tezaurului României.  Menționăm că acțiunea FACIAS susține remedierea unui prejudiciu adus întregului popor român, prin recuperarea unui inestimabil patrimoniu național cultural și istoric.

Ca răspuns la una dintre solicitările FACIAS, Ministerul Afacerilor Externe a subliniat faptul că ministerul acționează în limitele exercitării funcției sale (cea de Secretariat tehnic al Comisiei comune), întâlnirea din acest an reprezentând ”un pas important în sine”, iar în urma acestei reuniuni cele două părți au convenit ”dinamizarea activității Comisiei”. De asemenea MAE precizează ca la nivelul Comisiei comune ”s-a convenit tratarea cu discreție a discuțiilor”, următoarea sesiune fiind programată pentru anul viitor.

FACIAS atrage atenția că, prin lipsa de inițiativă și nerealizarea unor demersuri sau inițiative concrete de recuperare a valorilor înstrăinate, statul român prin instituțiile responsabile, îi prejudiciază pe toți cetățenii români. De asemenea, subliniem că, dacă finalizarea unui  demers diplomatic din partea autorităților române nu poate fi anticipată, inițierea unor acțiuni în acest sens constituie o obligație morală majoră, un gest de responsabilitate și autoritate din partea conducerii Statului Român. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.