147598 – 21112016 – Doi tineri de pe străzile din Bucureşti au devenit formatori artistici pentru a susţine şi a ajuta copiii victimelor din războiul din Siria.
Doi tineri (Andrei şi Tania) care au crescut în excluziunea şi indiferenţa oraşului Bucureşti, sunt chemaţi să înveţe pe alţii, cu ajutorul circului social, cum este posibil să supravieţuieşti şi cum să-ţi clădeşti drumul spre recuperarea zâmbetului şi stimei de sine chiar şi în situaţii de război şi durere.
Boschetarii din Bucureşti nu mai reprezintă astăzi o problemă, dar o resursă grozavă pentru cei care, obligaţi de războaie să trăiască în taberele de refugiaţi, doresc să să-şi clădească o viaţă normală care să le poată asigura un viitor mai bun, pacifist şi bazat pe colaborarea între etnii, culturi şi religii diferite …
Trei săptămâni de laboratoare şi spectacole de circ adresate copiilor sirieni refugiaţi în Irak cu care lucrează “Un ponte per…”
Urmează trei săptămâni de laboratoare şi spectacole de circ adresate copiilor şi tinerilor sirieni adăpostiţi în tabăra de refugiaţi din Arbat, în Kurdistan-ul irakian. Este “Distracţie pentru taberele de refugiaţi”, iniţiativa demarată de operatorii Fundaţiei Parada, care de 20 de ani lucrează cu tinerii de pe străzile din Bucureşti, învățându-i tehnicile Circului social. Misiunea lor este organizată de “Un ponte per…”, organizaţie activă de 25 de în Irak, în cadrul proiectului “Taleem Lil-Jameeh – Educaţie pentru toţi”, adresat comunităţii siriene refugiate în tabăra din Arbat (Sulaimania) şi susţinut de Agenţia italiană pentru Cooperare în vederea Dezvoltării (AICS), care a permis recent şi deschiderea unui Centru de Educaţie pentru Tineret.
Obiectivul inițiativei este aducerea Circului social pentru prima dată în Irak, implicând copiii sirieni refugiaţi şi formând operatorii irakieni din Centrul pentru Tineri.
Circul social este un instrument educativ, informal prin care tinerii reuşesc să iasă din situaţia dificilă în care trăiesc. Câţiva dintre ei devin chiar formatori capabili să transmită aceleaşi valori învăţate, transmiţându-le noilor generaţi.
Timp de trei săptămâni, împreună cu 500 de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, doi tineri susţinuţi de Fundaţia Parada vor susţine laboratoare de artă şi tehnici din spectacolele de circ. În paralel, operatorii Centrului pentru tineri vor fi formaţi pentru a fi capabili să transmită aceste tehnici pe viitor.
Prin acest proiect, Circul social soseşte într-un context de violenţă şi conflict în care arta poate deveni agent de formare şi de prevenire a fenomenelor ca marginalizarea şi trauma, datorită experienţei celui care a ieşit deja din situaţii delicate şi complexe.
Provocarea pe care cele două organizaţii au acceptat-o este aceea de a depăşi domeniul cuvintelor utilizate de obicei pentru descrierea ţării: nu doar război şi violenţă, dar speranţă pentru un viitor mai bun, ajungând chiar la împărtăşirea de activităţi ca cele propuse de Parada. Care are, printre obiectivele sale, dorinţa de a-i învăţa pe cei mici “să zâmbească şi să fie fericiţi”.
Un ponte per… este o asociaţie de voluntariat pentru solidaritate internaţională, care a fost înfiinţată în 1991 şi din acel moment este activă în Orientul Mijlociu, şi în mod special în Irak, unde promovează iniţiative de cooperare internaţională pentru populaţiile civile afectate de conflicte şi pentru prevenirea apariţiei unor noi conflicte. Asociaţia este activă şi în ultima urgenţă din Irak şi continuă în paralel programe lungi care se focusează pe coeziunea socială şi pe construirea păcii.
Fundaţia Parada este un ONG prezent pe şi sub străzile din Bucureşti de 20 de ani, pentru a susţine copiii şi tinerii ”invizibili”. Înfiinţată în 1996, oferă tinerilor care locuiesc în canalele şi pe străzile din Bucureşti, servicii sociale, susţinere şcolară şi sanitară, formare profesională şi acompaniere la locul de muncă, un serviciu de unităţi mobile în stradă pentru a acorda ajutor şi asistenţă pentru nevoile primare, şi activităţi artistice care au ca punct central Circul. – PROMPT MEDIA
foto:ziare.com