147622 – 22112016 – Rezultatele unui studiu privind colonizarea greacă din Dobrogea în perioada antică sunt prezentate miercuri, 23 noiembrie 2016, începând cu orele 9.30, la Casa Oamenilor de Ştiinţă din Bucureşti (Piața Lahovari, nr. 9), în cadrul conferinței „Greci pe meleaguri getice. Reţele de schimburi şi interacţiuni culturale în Marea Neagră”. În prezenţa Excelenţei Sale, domnul François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, a doamnei Françoise Gaultier, director al Departamentului de Antichităţi Greceşti, Etrusce şi Romane al Muzeului Luvru, a domnului Christophe Gigaudaut, director al Institutului Francez din România, a domnului acad. Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, domnului acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, a domnului acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, a domnului acad. Răzvan Theodorescu, preşedinte al Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, a domnului Nicolae Şerban Tanaşoca, director al Institutului de Studii Sud-Est Europene, precum și a altor personalitati marcante din mediul academic, coordonatorii echipei de cercetare – Alexandre Baralis, Vasilica Lungu şi Sorin Ailincăi – vor vorbi despre reţele de schimburi şi interacţiuni culturale în Marea Neagră din perioada colonizării grecești din Dobrogea în perioada antică.
De asemenea, la acest eveniment vor mai participa domnul Christophe Pomez, ataşat cultural, director adjunct al Institutului Francez în România, și doamna Adriana Record, director executiv al Camerei Franceze de Comerţ, Industrie şi Agricultură în România.
Începând cu anul 2015, Muzeul Luvru, prin Departamentul de Antichităţi Greceşti, Etrusce şi Romane, Academia Română, prin Institutul de Studii Sud-Est Europene, şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea derulează programul internaţional de cercetare ştiinţifică „Orgame. Necropolă şi teritoriu”, care are ca obiect de studiu colonizarea greacă din Dobrogea în perioada antică.
Având ca punct de plecare cetatea Orgame – cea mai timpurie aşezare greacă din bazinul Mării Negre, pe baza descoperirilor arheologice – cele trei instituţii conduc un program pluridisciplinar în care sunt asociate universităţi şi centre de cercetare din 8 ţări.
Actualul program de cercetare franco-român prevede utilizarea în teren a unor tehnici şi metode de cercetare dintre cele mai inovatoare în domeniu, contribuind la stabilirea şi studierea aspectelor esenţiale ale prezenţei greceşti pe malurile lacurilor Razelm şi Goloviţa. Cercetarea pune de asemenea în lumină factorii determinanţi pentru orientarea grecilor către Marea Neagră, precum şi impactul complex asupra comunităţilor getice locale declanşat odată cu instalarea lor în regiune.
Cetatea Orgame este situată la Capul Dolojman, pe raza comunei Jurilovca, judeţul Tulcea. Fondată acum mai bine de 2600 de ani, Orgame este una dintre cele mai vechi cetăţi fondate pe ţărmurile pontice de grecii veniţi din Asia Mică.
Cercetările arheologice la cetatea Orgame au debutat în 1926 sub conducerea profesorului ieşean Paul Nicorescu. De-a lungul timpului, în interiorul aşezării, care a fost locuită până la sfârşitul perioadei romane în Dobrogea, în urmă cu aproximativ 1500 de ani, au fost făcute numeroase descoperiri interesante, printre care se numără trei basilici, segmente ale zidului de incintă şi cuptoare de fabricare a vaselor din ceramică.
În teritoriul apropiat al cetăţii au fost descoperite mai multe morminte spectaculoase şi sanctuare greceşti, a căror datare urcă în timp până aproape de anul 650 î.e.n. Începând cu anul 2010, cercetările arheologice s-au desfăşurat în teritoriul rural de către o echipă mixtă franco-română. Rezultatele cercetărilor de diagnostic, efectuate în mai multe puncte din proximitatea cetăţii, ale perieghezelor desfășurate pe o suprafaţă de aproximativ 500 de hectare, precum şi ale studiilor de paleozoologie, de microbiologie, de antropologie etc., îmbogățesc cunoașterea noastră și înlesnesc activitățile de cercetare a populațiilor antice stabilite între Dunăre și Marea Neagră/
Activităţile programului de cercetare, inaugurat în 2015, s-au concentrat în punctul Caraburun de pe raza comunei Baia, judeţul Tulcea, localitate renumită până acum din punct de vedere arheologic pentru descoperirile impresionante din epoca neolitică, printre care se numără şi cunoscutul Gânditor de la Hamangia (vechea denumire turcească a aşezării Baia). Cele mai importante rezultate obținute în primii ani de cercetare vor fi prezentate în cadrul acestui eveniment. – PROMPT MEDIA