147383 – 08112016 – Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire luni, 7 noiembrie, la sediul ministerului, cu Rose Gottemoeller, secretarul general adjunct al NATO, aflată în prima vizită oficială în România în această calitate.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda Alianţei, cu accent pe evoluţiile regionale de securitate din zona Mării Negre şi pe procesele de implementare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia şi la recenta reuniune ministerială NATO desfăşurată la sfârşitul lunii octombrie, la Bruxelles. Au evaluat demersurile aliate în direcţia asigurării unei prezenţe înaintate a NATO pe flancul estic, insistând asupra importanţei intensificării eforturilor în vederea implementării eficiente şi la termenele agreate a deciziilor cu privire la prezenţa înaintată adaptată în partea de sud a flancului estic.
În context, ministrul Mihnea Motoc a informat cu privire la stadiul implementării iniţiativelor României în domeniile terestru, aerian şi maritim şi contribuţiile importante ale statelor aliate anunţate, în acest sens, la reuniunea miniştrilor apărării din octombrie. De asemenea, a punctat importanţa Mării Negre pentru întreaga securitate şi stabilitate euro-atlantică, subliniind totodată necesitatea avansării rapide a acţiunilor autorităţilor militare şi politice ale NATO, în vederea pregătirii deciziilor concrete cu privire la măsurile din domeniul maritim, ce urmează să fie adoptate la ministeriala apărării din februarie 2017.
Oficialul NATO a subliniat interesul pentru menţinerea unităţii, eficienţei şi solidarităţii aliate, în actualul context de securitate deosebit de complex. A reconfirmat sprijinul politic şi atenţia sporită acordată de NATO prezenţei înaintate din sud-est, în direcţia asigurării unui răspuns solid şi adaptat la ameninţările şi provocările de securitate specifice pentru regiunea Mării Negre.
A apreciat angajamentul de substanţă al României în proiectele şi iniţiativele Alianţei. În contextul general al adaptării NATO la noul mediu de securitate, a insistat asupra necesităţii alocării resurselor bugetare pentru consolidarea capabilităţilor de apărare (2% din PIB), în vederea demonstrării credibilităţii Alianței şi întăririi legăturii transatlantice. – PROMPT MEDIA