147396 – 09112016 – Deputatul Cornelia Negruţ a solicitat Guvernului să se ocupe de recuperarea raselor de animale dispărute după 1989, în cadrul unei interpelări parlamentare adresate ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
”De-a lungul anilor de după 1989, o serie de rase de animale au dispărut din România, atât din gospodăriile populaţiei, cât şi din circuitul industrial. Specialiştii susţin că astfel de pierderi au fost extrem de dăunătoare ţării noastre, pe fondul interzicerii exporturilor şi a scăderii drastice a producţiei interne de carne. O altă problemă conexă este pierderea fermelor pilot existente înainte de 1989, iar odată cu acestea activitatea de recoltare genetică a fost mult diminuată. O astfel de fermă pilot a existat până în 1990 şi în comuna Groşi, judeţul Maramureş, specializată în creşterea şi dezvoltarea rasei «Brună de Maramureş»”,a argumentat deputatul în documentul oficial înaintat conducerii MADR.
În finalul interpelării, parlamentarul maramureşean l-a întrebat pe ministrul Agriculturii următoarele: ”1. Câte rase de animale au dispărut în România după anul 1989?; 2. Câte ferme de cercetare pilot pentru creşterea animalelor existau înainte de revoluţie, şi câte mai funcţionează în prezent, atât în ţară, cât şi în judeţul Maramureş?; 3. Câte centre de recoltare sunt în prezent în România, raportat la situaţia din 1989?; 4. Cum încurajează MADR reapariţia raselor de animale dispărute, şi îndeosebi a „Brunei de Maramureş”?”
”Această rasă, «Bruna de Maramureş», una specială pentru carne, se mai găseşte extrem de rar în gospodăriile ţăranilor din zona de munte a Maramureşului. Recent însă, o serie de asociaţii agricole şi ale fermierilor din judeţ şi-au propus să o recupereze şi să o reintroducă în circuitul zootehnic. Consider că statul trebuie să se implice în acest demers, şi să facă diligenţele necesare pentru recuperarea tuturor raselor de animale valoroase pierdute din ignoranţă de România după 1989”, a conchis Negruţ. – PROMPT MEDIA