147322 – 03112016 – În declaraţia politică susţinută în această săptămână în plenul Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, lansând un mesaj în ce priveşte responsabilitatea tuturor instituţiilor statului, precum şi a reprezentanţilor societăţii civile, pentru a asigura o preşedinţie de succes şi pentru a valorifica la maximum potenţialul României. ”Cu această ocazie, putem să valorificăm mai mult potenţialul ţării noastre, să promovăm cultura, obiceiurile şi tradiţiile româneşti şi să arătăm cât de minunată este această ţară, descrisă atât de frumos ca fiind Grădina Maicii Domnului. Îmi doresc să putem fi mândri la sfârşitul anului 2019 că am avut o preşedinţie de succes”, a transmis Birchall.
În ceea ce priveşte priorităţile care trebuie incluse pe agenda preşedinţiei române a Consiliului UE, Ana Birchall a subliniat în primul rând obiectivul consolidării încrederii în proiectul european, valorile europene, precum şi între statele membre, susţinând că „subiectul legat de viitorul construcţiei europene va fi cu atât mai important în 2019, cu cât este foarte posibil ca ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE să se producă în timpul preşedinţiei române”.
Totodată, deputatul social-democrat a afirmat că dificultăţile cu care ne confruntăm astăzi reclamă un răspuns pe termen lung, care să limiteze efectele nefaste, dar în egală măsură să reducă vulnerabilitatea Uniunii Europene şi a Europei în general, faţă de aceste ameninţări. ”În prefigurarea preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din 2019, trebuie să avem în vedere că provocări precum euroscepticismul, criza migraţiei, fenomenul terorist, menţinerea unor poli de instabilitate în vecinătatea Uniunii sau perpetuarea ameninţărilor din sfera războiului cibernetic şi informaţional, au potenţialul de a fi la fel de actuale în 2019 cum sunt şi astăzi”, a susținut Ana Birchall.
Referitor la implicarea instituţiilor statului român, Ana Birchall a subliniat în mod special rolul pe care îl va juca Parlamentul României și comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senat în asigurarea unei preşedinţii de succes a Consiliului UE. „La nivelul Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, am avut în vedere întotdeauna să promovăm interesele României în relaţia cu instituţiile europene şi cu celelalte state membre. În acest sens, încă din 2015, am declanşat, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, un amplu proces de consultare cu comisiile parlamentare omoloage din alte state membre, precum Polonia, Franţa, Irlanda sau Luxemburg, pentru transferul de bune practici având la bază experienţa acestora în exercitarea preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene”, a adăugat Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților. – PROMPT MEDIA