147078 – 24102016 – Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, afirma, intr-un interviu acordat News.ro, ca in Romania nu se pune, in opinia sa, in acest moment, problema reintroducerii stagiului militar obligatoriu, chiar daca „observam, inclusiv si in primul rand, in tari aliate o inclinatie inspre a lua in calcul reintroducerea unei forme de stagiu militar obligatoriu”. Mihnea Motoc vorbeste insa despre „o asteptare inclusiv din partea societatii si, in orice caz, o necesitate din perspectiva institutiei militare de a pune ceva in loc dupa ce stagiul militar, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat”. Potrivit ministrului Apararii, armata Romaniei va avea, din 2017, o rezerva de voluntari de 2.700 de persoane.
„Nu cred ca exista sustinere, la ora la care vorbim, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu ca atare. Trebuie sa reamintim ca, in Romania, stagiul militar obligatoriu este suspendat, nu este abolit. Este adevarat ca observam, inclusiv si in primul rand, in tari aliate o inclinatie inspre a lua in calcul reintroducerea unei forme de stagiu militar obligatoriu. Nu cred ca, la ora actuala, se pune aceasta problema in Romania. Ceea ce nu inseamna ca nu exista o asteptare inclusiv din partea societatii si, in orice caz, o necesitate din perspectiva institutiei militare de a pune ceva in loc dupa ce stagiul militar, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. A trecut ceva timp de atunci, aproape un deceniu, s-a creat un gol, trebuie sa ne gandim la intarirea rezervei pe care putem conta in caz de mobilizare, dar abordarea asupra careia am convenit si legiuitorul a aprobat-o este aceea a unui sistem de constituire voluntara a rezervei, in sensul ca, cine doreste, poate sa intre intr-o forma concentrata de pregatire, fie de reimprospatare a unor cunostinte militare pentru cei care au mai servit, pentru cei care au facut stagiul militar obligatoriu, fie pentru achizitionare de cunostinte si de formare militara pentru cei care nu au un asemenea background. Este vorba despre legea rezervistului voluntar, care intra in vigoare la 1 ianuarie”, afirma ministrul Apararii.
Nu mai este mult pana atunci, suntem in faza finala a elaborarii normelor metodologice pentru ca legea sa poata fi aplicata din prima zi a intrarii sale in vigoare si avem in vedere, pentru 2017, prinderea in acest sistem de formare intensificata a unui numar, estimam noi, de 2.700 de oameni. Vom vedea in ce masura aceasta cota pe care o avem in vedere si pentru care avem si acoperire bugetara va fi suficienta pentru a raspunde interesului manifestat. Se poate ca interesul sa fie mai mare. Bineinteles, trebuie sa tinem cont si de nevoile precise pe care le avem noi identificate, anume de unde simtim nevoia, in caz de mobilizare, a diferitelor unitati cu rezervisti. In orice caz, feed-back-ul este pozitiv si atesta ca societatea intelege, in intelepciunea lor colectiva, ca este nevoie de a acoperi acest gol. Si mai este vorba si de o valenta sociala aici. Foarte multa lume considera ca din educatia si formarea actuala a tinerilor lipseste acest segment de pregatire mai riguroasa, de trecere printr-o disciplina care nu poate decat sa ajute, sa stimuleze valori importante pentru noi toti si sa-i echipeze pe tineri cu o serie de abilitati care nu pot fi decat necesare, indiferent ce cariera aleg dansii sa urmeze”, spune Mihnea Motoc. – PROMPT MEDIA