146741 – 06102016 – O ordonanţă de guvern obligă toate firmele să îşi declare la stat toate datoriile şi creanţele care au depăşit termenul de plată. Numai că, deşi se prevăd amenzi între 500 şi 5.000 de lei pentru societăţile care nu îşi declară facturile restante către partenerii de afaceri şi sumele de încasat de la alte firme, totuşi, nu există nicio adresă la care se pot depune declaraţiile şi niciun formular avizat, scrie Curierul Național.
O ordonanţă de guvern care a intrat recent în vigoare pune mari probleme firmelor. Actul normativ le impune acestora să depună o declaraţie la stat în care să îşi treacă toate facturile emise şi care au depăşit termenul de plată cu 30 de zile, precum şi toate facturile de plată la care firma a depăşit termenul cu 30 de zile. OG 22/2016 modifică OUG 77/1999 privind prevenirea incapacităţii de plată şi prevede expres la articolul 2: ”Persoanele juridice au obligaţia de a întocmi situaţia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenţă, dacă scadenţa este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică, după caz, cu sediul în România (…)”. Situaţia trebuie să conţină datele clare de identificare a debitorului, plus numărul facturii, data emiterii, scadenţa (dacă este clar specificată), valoarea şi soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului. Aceleaşi date trebuie trecute şi în dreptul creditorului, inclusiv numărul facturii şi data emiterii.
Sunt considerate contravenţii situaţiile în care firmele nu ţin evidenţa şi nu actualizează obligaţiile de plată şi creanţele. De asemenea, firmele trebuie să actualizeze datele ori de câte ori apar modificări în situaţia datoriilor şi a creanţelor. Practic, un angajat al firmei trebuie să aibă grijă permanent să modifice declaraţia, în cazul în care i s-a făcut o plată sau dacă a mai achitat dintr-o datorie. Contravenţie este considerată şi ”netransmiterea de către contribuabil (persoană juridică), prin internet, la adresa dedicată în acest scop, a situaţiei” cu datoriile şi creanţele. Amenzile sunt usturătoare, pornind de la 500 de lei şi ajungând până la 5.000 de lei. Constatarea contravenţiilor se face de către personal specializat din Ministerul Finanţelor Publice. În cazul nerespectării regulilor privind confidenţialitatea datelor, contravenţiile se constată şi se aplică amenzi de către poliţie.
Ordonanţa 22 a intrat în vigoare pe 29 septembrie, dar nu are norme de aplicare, iar foarte multe aspecte sunt în suspans. La ora actuală, nu se ştie la ce adresă (electronică) trebuie depuse documentele.
Depunerea situaţiilor privind datoriile şi creanţele cu termene depăşite de 30 de zile se face în format electronic şi datele vor fi prelucrate de un departament din cadrul Ministerului Economiei, intitulat ”Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie – Serviciul de Compensări” (fostul Institut de Management şi Informatică, din cadrul Ministerului Economiei). În trecut, acest serviciu ajuta firmele să facă o serie de compensări între ele, fără să îşi mai vireze reciproc banii în cont. De exemplu, dacă o firmă avea de achitat către alta o sumă de bani reprezentând contravaloarea mărfii cumpărate, dar în acelaşi timp avea şi de încasat de la respectiva firmă nişte bani, atunci se făcea solicitare către acest serviciu, în format electronic, pe www.gama.imi.ro, iar instituţia ajuta la efectuarea compensării între cele două entităţi economice, formularul de compensare având caracter de document special, recunoscut şi de Fisc.
Acum, nu este foarte clar la ce ajută depunerea situaţiilor cu datoriile şi cu creanţele oricărei firme din România, în afară de a informa statul despre nivelul datoriilor din economie. În OG 22/2016 se precizează că datele pe care le depun firmele vor fi transmise Comisiei de Prognoză. În afară de rolul statistic, nu se cunoaşte alt rol al acestor date pe care trebuie să le transmită firmele. – PROMPT MEDIA