Votul românilor din străinătate contează de două ori mai puțin decât al celor din țară – 146970 – 18102016 – Deputatul Daniel Oajdea a propus modificarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, astfel încât toți candidații să beneficieze de șanse egale în cursa electorală. Numărul de semnături de susținere trebuie să fie proporțional cu numărul de candidaturi depuse, raportat la numărul total de mandate din circumscripția respectivă.
În prezent, un partid politic sau alianță electorală care depune o listă de candidați trebuie să strângă același număr de semnături de susținere ca și un independent care își depune candidatura pentru un singur mandat. Această lege a creat o inechitate între partide și independenți și îngreunează mult șansele unui independent să se califice în cursa electorală. Un partid politic vizează toate mandatele dintr-o circumscripție și, teoretic, le poate obține, pe când un independent vizează un singur mandat și nici nu poate obține mai mult, prin urmare, a pretinde unui independent același număr de semnături de susținere ca unui partid este o greșeală care afectează dreptul de a fi ales, cât și dreptul cetățenilor de a alege pe cine își doresc. Este o lege gândită de partide, pentru partide, care are ca scop lansarea în mediul politic de oameni de partid disciplinați, care îndeplinesc cu sfințenie directivele conducerii, de multe ori neținând cont de cerințele celor pe care îi reprezintă.
De asemenea, votul românilor din străinătate contează de două ori mai puțin decât al celor din țară, împărțind astfel cetățenii în două categorii: cetățeni de rangul I și cetățeni de rangul II. Concret, în țară 609.962 de români desemnează un număr de 12 parlamentari, iar în diaspora, același număr de români desemnează doar 6 parlamentari. Prin urmare, avem de-a face cu o restrângere a dreptului de vot, consfințit prin art. 36, alin. (1) din Constituție. Într-un stat democratic votul trebuie să fie egal, universal și secret. Este limpede că votul românilor din străinătate nu are aceeași forță juridică cu votul celor din țară, deci este încălcat principiul egalității votului. Legea votului prin corespondență este doar o fumigenă în acest caz, deoarece votul lor contează mult mai puțin. Dreptul la vot înseamnă ca votul să aibă aceeași putere juridică. – PROMPT MEDIA