146934 – 14102016 – Pentru conversie, băncile trebuie să cumpere 1,2 miliarde de euro utilizând surse atrase în lei, potrivit BNR.
Banca centrală susţine că, odată cu aplicarea conversiei creditelor în franci elveţieni în lei la cursul istoric, două bănci ar putea să ajungă cu solvabilitatea sub minimul reglementat, iar în total şase instituţii de credit ar fi sub nivelul prudenţial. Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, care a stârnit dezbateri intense la începutul anului 2015, odată cu aprecierea francului la valori record în urma unei decizii a Băncii Elveţiei, a revenit în această toamnă pe agenda discuţiilor, de această dată proiectul de lege fiind aproape de votul final în Parlament. ”În cazul încorporării efectelor conversiei creditelor şi ale poziţiei valutare, două instituţii de credit ar prezenta o rată a fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat. Dacă nu s-ar lua în considerare efectul poziţiei valutare, conversia creditelor în CHF la curs istoric ar determina reducerea ratei fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat în cazul unei singure instituţii de credit. Numărul total al instituţiilor de credit având rata fondurilor proprii totale sub nivelul impus prudenţial (inclusiv Pilonul II şi amortizoarele specifice) ar fi de şase”, a transmis BNR la solicitarea Ziarului Finaciar.
BNR a solicitat băncilor la începutul crizei financiare creşterea indicatorului de solvabilitate la 10%, peste limita minimă în vigoare conform reglementărilor europene, care se situează la 8%. Dacă solvabilitatea cade sub minimul legal de 8%, o bancă este considerată practic insolvabilă.
Numărul persoanelor fizice care mai au credite în franci elveţieni a coborât la sfârşitul lunii iulie 2016 la 51.334, iar soldul împrumuturilor de acest tip a ajuns la 5,7 mld. lei, cifrele înjumătăţindu-se faţă de 2008. Pentru 24.391 de credite în franci s-a făcut conversie, iar 9.137 au fost restructurate în 2015 şi primele opt luni din 2016, conform datelor BNR.
Estimările BNR indică pierderi de circa 2,4 de miliarde de lei pentru sistemul bancar în urma aplicării conversiei creditelor din franci în lei. Iar pierderea estimată diminuată cu ajustări pentru depreciere deja recunoscute este de 1,66 mld. lei. – sursa: www.zf.ro – PROMPT MEDIA