146769 – 07102016 – În declaraţia politică din această săptămână, deputatul PSD Ana Birchall a vorbit despre necesitatea dezvoltării culturii de securitate cibernetică în România, ţinând cont de dinamica acestui domeniu în contextul actual de securitate şi de capacitatea ameninţărilor cibernetice de a influenţa atât securitatea naţională, cât şi pe cea individuală. În contextul apartenenţei României la NATO şi UE, deputatul social-democrat a reliefat importanţa asumării în continuare a responsabilităţilor ce îi revin ţării noastre în domeniul securităţii şi a securităţii cibernetice, în mod specific. „Securitatea, inclusiv securitatea cibernetică, este o provocare pentru fiecare dintre noi ce nu mai poate fi ignorată. Astăzi, România este un important furnizor de expertiză la nivel regional în domeniul securităţii cibernetice, coordonând două proiecte de consolidare a securităţii cibernetice a statelor vecine Republica Moldova şi Ucraina şi fiind, totodată, membru fondator al Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, format în care cooperarea se extinde şi în domeniul securităţii cibernetice. Este un motiv în plus pentru care acest domeniu trebuie tratat în continuare cu prioritate şi maximă responsabilitate”, a transmis Ana Birchall.
În acest sens, deputatul PSD a transmis un mesaj privind necesitatea adoptării în regim de urgenţă a unei legislaţii comprehensive şi actualizate în domeniul securităţii cibernetice. “Această legislaţie trebuie să prevadă ca deţinătorii de infrastructuri cibernetice să aibă obligaţia de a implementa o serie de măsuri organizatorice şi tehnice pentru consolidarea securităţii acestora, în conformitate cu cerinţele minime formulate de autorităţile competente. În acelaşi timp, consider că adoptarea acestei legislaţii va aduce beneficii nu doar companiilor private şi statului, ci şi cetăţeanului – utilizatorul final”, a declarat Ana Birchall.
Deputatul social-democrat a subliniat, în acest context, importanţa dezvoltării parteneriatului public-privat, arătând că este important ca acesta să vizeze nu doar vânzarea-achiziţia de produse de securitate în domenii, ci şi instituirea şi aplicarea de către instituţiile publice a unor reglementări de securitate, afirmând că „în egală măsură, în vederea consolidării mediului de securitate cibernetică, este necesară înfiinţarea unui cluster naţional de cercetare şi dezvoltare în domeniu, bazat pe un parteneriat solid între mediul universitar, structurile guvernamentale, mediul privat şi partenerii României, în domeniile economic, de securitate şi apărare”.
De asemenea, Ana Birchall a atras atenţia asupra necesităţii dezvoltării unei culturi de securitate în domeniul cibernetic în România, fiind necesară o îmbunătăţire a nivelului de conştientizare publică în ce priveşte securitatea cibernetică, pornind de la utilizatorul final şi continuând cu activitatea mass-media şi a societăţii civile, care pot juca un rol foarte important în educarea publicului. “Din acest punct de vedere, o măsură prioritară vizează introducerea şi operaţionalizarea conceptului de cultură de securitate cibernetică în educaţia tinerilor începând de la nivelul studiilor liceale”, a încheiat deputatul PSD. – PROMPT MEDIA