La nivel global, una din șapte fete între 15 şi 19 ani este în prezent căsătorită sau logodită
146842 – 11102016 – 11 octombrie, Ziua Internaţională a Fetelor. ”Rămâi la şcoală. Poţi schimba lumea!” spune Santana, o fată căsătorită la 14 ani. Este îndemnul unei fete din India, căsătorită de timpuriu. Santana este o fată-mireasă din Bengalul de Vest, un stat din estul Indiei, unde o fată din două este căsătorită până la împlinirea vârstei de 18 ani. ”Părinții mei m-au căsătorit când aveam 14 ani, iar acum am 18 ani și doi copii. Am vrut să devin profesor, dar în schimb am fost forțată să mă căsătoresc”. Santana se consideră norocoasă: ”Soţul meu este un om bun și la fel este şi familia lui. Dar alte fete nu sunt la fel de norocoase. De aceea este important să-mi spun povestea și să îndemn la educaţie, astfel încât fetele să-şi poată urma visul”. Santana, alături de ”The White Ribbon Alliance”, militează în comunitatea ei împotriva căsătoriilor timpurii. ”Le spun fetelor din comunitatea mea: nu fiţi ca mine, nu vă căsătoriţi. Este posibil să nu găsiţi un soț bun ca al meu. Rămâneţi la școală. Puteţi schimba lumea. Le mai spun să nu facă copii prea devreme, să nu facă copii dacă nu îi pot întreţine”. Santana discută cu familiile fetelor și cu membrii comunitățior în încercarea de a-i convinge de beneficiile unei căsătorii la maturitate. ”Când aud că o fată din comunitatea mea urmează să fie căsătorită, fac o vizită familiiei ei şi încerc să stau de vorbă cu părinţii. În cazul în care nu funcționează, fac apel la liderii locali. Am reușit în acest fel să oprim multe căsătorii timpurii”.
Ca multe alte fete mirese, Santana doreşte un viitor mai bun pentru copiii ei – unul care să nu includă şi căsătoriile timpurii. ”Eu nu voi face asta cu copiii mei. Sper ca ei să devină medici sau profesori. Este foarte important să oprim aceste căsătorii, dar avem nevoie de ajutor ca să putem duce acest mesaj la cât mai mulţi oameni”. Santana face parte din #MyLifeAt15, o campanie la nivel global care cere guvernelor să oprească căsătoriile timpuri până în anul 2030.
La nivel global, una din șapte fete între 15 şi 19 ani este în prezent căsătorită sau logodită
Fetele care sunt căsătorite mai devreme se confruntă adesea cu o cascadă de alte încălcări ale drepturilor omului. Ele sunt mai vulnerabile la violența fizică și sexuală, sunt adesea retrase de la școală și obligate să îşi asume responsabilitățile domestice. Ele sunt mai puțin capabile să pledeze pentru drepturile lor.
Aceste căsătorii sunt adesea urmate de sarcină, chiar dacă fata nu este încă pregătită din punct de vedere fizic sau emoţional. În fiecare zi, peste 20.000 de fete sub 18 ani, din ţările în curs de dezvoltare, nasc.
Pe glob, cea mai ridicată rată a căsătoriilor timpurii este în Africa sub-sahariană, unde 4 din 10 fete se căsătoresc înainte de vârsta de 18 ani; aproximativ o fată din opt a fost căsătorită sau logodită înainte de a împlini 15 ani. Pe următoarele locuri se află America Latină, Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Peste un miliard de fete din întraga lume fac parte dintr-o generație vibrantă și gata să-şi asume viitorul. Talentate şi creative, visele și potențialul lor sunt adesea distruse de discriminare, violență și lipsa de oportunități. Investind în ele, în sănătatea, educația și siguranța lor, li se oferă posibilitatea de a-şi construi o viață mai bună, dar și o lume mai pașnică și prosperă pentru noi toți.
Ziua Internaţională a Fetelor
Tema pentru Ziua Internațională a Fetelor este ”Girls’ Progress = Goals’ Progress: What Counts for Girls”. Este un îndemn prin care se urmăreşte colectarea și analizarea cât mai eficient a datelor legate de discriminarea fetelor. Este unul dintre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului 2030.
Una dintre cauzele care stau în calea progresului fetelor este căsătoria timpurie, iar datele în acest sens sunt descurajatoare – una din trei fete din țările în curs de dezvoltare (cu excepţia Chinei) sunt căsătorite înainte de a împlini 18 ani. Acestea nu mai au acces la educație, sunt mai vulnerabile în faţa violenței fizice și sexuale, și nasc copii înainte să fie pregătite fizic sau emoțional. Violența care începe în copilărie, continuă peste generaţii. Agenda pentru dezvoltare durabilă 2030 trebuie să răspundă nevoilor acestor fete și să le deblocheze potențialul. Printre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), se numără şi Egalitate de gen – Realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor. – Surse: unwomen.org, unicef.org, stiri.tvr.ro – PROMPT MEDIA