Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: S-a rupt pisica la RADET

București: S-a rupt pisica la RADET

DISTRIBUIȚI

radet 146443 – 22092016 – Consilierii generali au mandatat consiliul de administraţie să demareze procedura de intrare în insolvenţă a RADET. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, spune că aceasta este soluţia pentru ca distribuitorul de apă caldă şi căldură din Bucureşti să scape de o parte din datorii şi să se redreseze.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări că bucureştenii nu vor fi afectati. „Vreau să-i asigur pe toţi bucureştenii şi pe studenţii care vor veni în Capitală la studii, ambasadele, reprezentanţele diplomatice şi turiştii care vin în Capitală că sub nicio formă nu se pune problema ca în Capitala României să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece. Suntem ţară europeană. E o faptă penală să opreşti gazele sau să opreşti livrarea agentului termic. Eu apăr drepturile bucureştenilor şi nu a unor grupuri de interese aşa cum au făcut-o reprezentanţii PNL care au apărat grupuri de interese. Peste 10 ani de zile, atât ELCEN cât şi RADET, fiecare în parte către companiile cu care erau în contracte, au încasat sau au fost datoare penalităţi. Sumele care se vehiculează în această perioadă nu sunt o expresie a facturii, a plăţilor curente, ci penalităţi la penalităţi. E vorba de datorii în lanţ făcute în peste 10 ani de zile. Diferenţa dintre momentul în care RADET încasa de la cetăţeni plata facturii curente precum şi de la celelalte instituţii( şcoli, spitale) şi momentul când trebuie să plătească la ELCEN era de 30 de zile. RADET era condamnat în fiecare lună, ani în şir, să rămână dator”, a declarat Gabriela Firea.

Istoricul datoriilor RADET

Din punct de vedere institutional, responsabilitatile privind monitorizarea si reglementarea acestui sector energetic au fost impartite intre mai multe institutii centrale (Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Mediului) si mai multe autoritati de reglementare (ANRSC, ANRE si ANRGN, pana in anul 2007). Separarea atributiilor intre mai multe institutii centrale si autoritati de reglementare a dus la coordonarea deficitara a acestui sector.

Din punct de vedere tehnic, instalatiile si echipamentele din domeniul producerii si alimentarii cu energie termica au o durata tehnica normata depasita (aproximativ 30-40 de ani) si, implicit, randamente tehnice si economice foarte scazute, ceea ce se reflecta si in calitatea serviciilor si prețurile la consumatorii finali.

Din cei 3.000 de kilometri de rețea de transport, doar 8% sunt reabilitați, peste 70% din rețea este mai veche de 40 de ani, si-a depasit durata de viața. In rețeaua de distributie a

energiei termice se inregistreaza peste 4.000 de avarii, iar circa 85% de rețea nu este modernizata. Modernizarea a aproximativ 1000 de km de rețea primara ar reduce semnificativ pierderile si ar duce operatorul spre eficienta. Din cauza sistemului invechit de distribuție a agentului termic, zilnic se pierd 1.000 de tone de apa. Asta inseamna 20 milioane de euro pe an, care se duc in pamant.

Randamentul scazut al instalațiilor, rezultatele necorespunzatoare din punct de vedere tehnic, dar si economic, precum si cererea de energie in continua scadere au dus la imposibilitatea susținerii investițiilor necesare in reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica.

Energia termica distribuita prin SACET este produsa, in principal, in centrale termice (CT), folosind ca agent termic apa fierbinte (cu temperatura mai mare de 115°C) sau abur cu parametrii medii (presiune intre 6-16bari) si centrale electrice de cogenerare (CET), convenționale sau de inalta eficiența. Principalul deținator de CET-uri si principalul furnizor de agent termic pentru RADET este ELCEN (Ministerul Energiei).
In fiecare toamna ELCEN (Ministerul Energiei – Guvernul Romaniei) amenința primaria ca nu mai are bani sa plateasca gazul de la Romgaz, producatorul de stat, sau de la distribuitorul Distrigaz Sud, aflat in proprietatea francezilor de la Engie (dar si aproximativ 40% statul roman) si ca in cateva zile Bucurestiul ramane fara apa calda si fara caldura daca nu i se platesc datoriile care s-au rostogolit an de an.

Motivul pentru care ELCEN amenința este neplata unei presupuse datoriii istorice de 3,6 miliarde de lei pe care Radet a inceput sa o adune catre Elcen inca din 1996, cand regia de termoficare a incheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane de lei vechi. Mare parte din aceasta presupusa datorie 3,6 miliarde lei este reprezentata de penalitați, nu contravaloarea propriu-zisa a furnizarii de energiei de catre ELCEN.

Nu s-a facut niciodata vreo expertiza sau audit care sa stabileasca exact debitul RADET catre ELCEN. O lunga perioada nici nu s-a putut face Audit de catre Primarie deoarece prin regulamentul de organizare si functionare al pmb aprobat de consiliul general, se putea face audit la orice instituție subordonata cu excepția RADET SI RATB.

Azi, ELCEN a strans o datorie de 1,74 miliarde lei, susținand ca nu le poate plati pentru ca nu a incasat banii de la RADET. Datoria ELCEN e compusa din 540 de milioane catre furnizorii de combustibili, 822 de milioane catre stat si 383 milioane sunt credite la banci de rambursat. In 2008 s-a incheiat un protocol de esalonare a plaților. Primarul Capitalei de atunci, Sorin Oprescu, a semnat un document prin care Primaria se angaja sa achite parte din datoriile pana la acel moment, de 743,4 milioane de lei, iar Guvernul o parte.

Dupa o perioada, dupa ce a achitat, conform graficului de esalonare, suma de 484,4 milioane de lei, Primaria nu a mai putut plati diferența deoarece Guvernul nu s-a mai ținut de partea lui de ințelegere si intre timp nu mai exista nici cadrul legal de a plati.

In 2013, la propunerea Primariei, Guvernul Romaniei aproba un memorandum de fuziune RADET-ELCEN. Cheia acestui act era uniunea celor doua entitați din care ar fi rezultat o societate noua aflata in subordinea Primariei Capitalei, iar principalul scop ar fi fost stingerea datoriilor istorice ale RADET catre ELCEN.

In momentul de fața, aceasta soluție este inghețata, memorandumul nemaiproducand niciun fel de efecte. Cauza blocarii se regaseste in precedentul de neconstituționalitate din cazul transferului de acțiuni de la Portul Constanța catre administrația locala din Constanța. Concret: Hotararea de Guvern prin care ar fi trebuit sa se transfere acțiunile Elcen in proprietatea Primariei Capitalei nu a primit avizul Ministerului Justiției.
In perioada 2008-2014 au fost inițiate si derulate de ELCEN 11 acțiuni in justiție, avand ca obiect principal recuperarea penalitaților contractuale datorate. In prezent, exista o hotarare judecatoreasca executorie prin care s-au poprit toate conturile RADET, ea este atacata cu recurs, dar instanța nu se pronunța cu privire la protocolul din 2008, ci doar la debitul RADET catre ELCEN.

Sistemul de alimentare centralizata cu energie termica din Bucuresti este o infrastructura critica de care depinde securitatea, sanatatea si integritatea fizica a milioane de oameni. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.