Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Din nou despre stația de epurare de la Glina și modernizarea...

București: Din nou despre stația de epurare de la Glina și modernizarea Centurii Capitalei

DISTRIBUIȚI

 corina-cretu-firea146192 – 12092016 – In cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o recent la Bruxelles, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a  prezentat comisarului european Corina Cretu  o serie de proiecte de investitii in derulare, vitale pentru  Bucuresti, dar si proiecte noi pe care actuala administratie intentioneaza sa le dezvolte cu fonduri europene.

Unul dintre cele mai importante proiecte de mediu despre care s-a discutat este statia de epurare Glina, cu finantare in valoare de 200 milioane de euro, proiect blocat in instanta din cauza contestarii licitatiei. Corina Cretu a fost de parere ca trebuie luata urgent o decizie in acest caz, in sensul continuarii acestui proiect sau reluarii de la zero a intregii proceduri. Comisarul european a propus de asemenea o amendarea a legislatiei in sensul ca un proces in cazul proiectelor cu finantare europeana sa nu dureze mai mult de șase luni.

”Voi avea o intalnire cu ministrul Mediului, dna Palmer, pe temele de mediu care privesc imbunatatirea vietii cetatenilor. In acest moment, echipa de la PMB pregateste Masterplanul pentru Capitala, iar proiectul unui incinerator e parte din acesta. Ne gandim si la colectarea selectiva, insa incineratorul rezolva tratarea deseurilor si produce energie” a declarat Gabriela Firea

 Strapungerea Ciurel – A1 un proiect extrem de important pentru fluidizarea traficului se afla in acest moment in executie, insa e nevoie de revizuirea proiectului tehnic, deoarece primariile de sector au dat avize de constructie in zona lucrarilor, din cauza faptului ca nu s-a realizat PUZ-ul. Firea a sustinut acest proiect, vital pentru fluidizarea traficului din zona A1 – A2 si a spus ca in aceasta luna se va realiza PUZ-ul, pentru a putea incepe procedura de expropriere.

Alte proiecte mentionate de Gabriela Firea la intalnirea de la Comisia Europeana au fost extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si canalizare in zonele Ghidiceni, Oltenita, Cheile Turzii, Henri Coanda – proiect finantat cu fonduri europene de 100 milioane de euro, si Reabilitarea si modernizarea Pietei Unirii- proiect care face parte din regularizarea Dambovitei, dar si reabilitarea si modernizarea Pietei Victoriei.

 Modernizarea Centurii Capitalei dar si necesitatea dezvoltarii proiectelor pentru viitoarele, liniile de metrou 5 si 6, care vor lega cartierul Drumul Taberei de zona Eroilor si respectiv Otopeniul de Capitala, au fost alte doua subiecte dezbatute in cadrul intrevederii de la Bruxelles,  ambii oficiali convenind ca institutiile implicate in derularea acestora trebuie sa ia masuri pentru accelerarea lucrarilor.

 De asemenea, edilul Capitalei a venit si cu propuneri de noi proiecte care ar putea fi finantate cu fonduri europene: Spitalul Regional, locuinte pentru tineri si locuinte sociale, Institutul de Cercetare de la Magurele si Bucuresti- port la Dunare, idei apreciate de Corina Cretu si echipa DG Regio, pentru care sunt necesare intalniri ulterioare aprofundate.

Comisarul european Corina Cretu a subliniat ca, in perioada 2014 – 2020, Bucurestiul are alocate fonduri de aproximativ 2,3 milioane de euro, cea mai mare suma dintre toate aglomerarile

urbane. Prin urmare, Comisarul Cretu a incurajat o coordonare eficienta intre autoritatile centrale din Romania si si-a declarat intreaga sustinere pentru Primarul General al Capitalei, oferind intregul sau sprijin dar si al echipei de specialisti europeni, si al echipei DG Regio, atat pentru proiectele aflate in desfasurare cat si pentru ideile noi. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.