Acasă Opinii/Analize SECRETUL MOȚIUNII DE CENZURĂ

SECRETUL MOȚIUNII DE CENZURĂ

DISTRIBUIȚI
SORIN ROȘCA STĂNESCU
 SORIN ROȘCA STĂNESCU
SORIN ROȘCA STĂNESCU

Tema moțiunii de cenzură este agitată tot mai mult. Și face obiectul unor negocieri între Dragnea și Tăriceanu. Ce interes au PSD și ALDE de a introduce, în toamnă, cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare, o moțiune de cenzură? Și ce succes poate avea un asemenea demers? De unde ar putea veni voturile necesare? 

Secretul acestei moțiuni de cenzură constă în faptul că PSD și ALDE încearcă să îl blocheze pe președintele Klaus Iohannis. Dacă moțiunea de cenzură trece, aceasta nu înseamnă demiterea automată a lui Cioloș. Tocmai fiindcă ne aflăm în prag de alegeri. Să ne amintim, în acest sens, un alt episod. Și împotriva lui Emil Boc a fost avansată o moțiune de cenzură tot înaintea alegerilor parlamentare. Inițiatorii au obținut voturile necesare. Emil Boc nu a fost schimbat, președintele așteptând alegerile. Iar după alegeri, Partidul Democrat a reușit să facă o majoritate. Și a rămas tot Boc.

Acum, situația este diferită. Este greu, dacă nu cumva chiar imposibil, de prevăzut ca, în jurul PNL, să poată fi construită o majoritate după alegeri. Prin urmare, o moțiune de cenzură câștigătoare compromite definitiv orice demers al lui Klaus Iohannis de a reinstala Guvernul Cioloș, dar și de a impune un alt premier provenit  din zona controlată de el. În esență, proiectul moțiunii de cenzură pornește de la acest tip de raționament.

Dar cum ar putea obține inițiatorii o majoritate? De unde ar putea lua ei diferența de voturi? Aritmetica, aparent, este simplă. Cu numărul de parlamentari de care dispun în acest moment PSD și ALDE, moțiunea de cenzură nu trece. Nu trece nici dacă adăugăm voturile independenților ori ale parlamentărilor care reprezintă minoritățile naționale, altele decât UDMR. Și atunci pe ce raționament se bazează inițiatorii?

Guvernul Cioloș devine, pe zi ce trece, din ce în ce mai impopular. Așa se și explică de ce președintele Klaus Iohannis scade dramatic în sondaje. Și de ce scade în sondaje și PNL, partid care susține Guvernul Cioloș. O bună parte din eșecul localelor se datorează și legăturilor dintre Guvernul Cioloș și PNL.

PNL este un partid care trece, în acest moment, prin frământări semnificative, care se pot transforma într-un cutremur. S-au acumulat, în mod periculos, tensiuni generate de eșecul alegerilor locale, eșecul negocierilor, în cele mai multe localități, pentru formarea majorităților în consilii, nemulțumirea din ce în ce mai mare a populației în raport cu modul în care este guvernată, disputele extrem de dure dintre vechii și noii liberali, scăderea dramatică a numărului de parlamentari eligibili, care acutizează, în mod periculos, competiția politică. Nu este de mirare de ce, în aceste condiții, din ce în ce mai mulți liberali și mai multe organizații liberale, mă refer exclusiv la vechii liberali, tatonează terenul pentru trecerea la ALDE. Aici este cheia misterului legat de moțiunea de cenzură.

PSD și ALDE mizează pe faptul că un număr semnificativ de parlamentari liberali, sătui până în gât de Guvernul Cioloș  și nemulțumiți din motivele mai sus prezentate, vor vota pentru moțiune. Și, astfel, motinuea va fii încununată de succes. Dacă în zilele următoare se vor face calcule exacte și dacă aceste calcule vor crea o majoritate în favoarea demersului PSD și ALDE, atunci, în această toamnă, vom avea o moțiune de cenzură câștigătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.