146004 – 31082016 – Autorităţile se aşteaptă la o creştere economică foarte bună în 2016, mult peste cea estimată la începutul anului, în condiţiile în care, în trimestrul al doilea, România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, datorată atât majorărilor salariale şi reducerii TVA, dar şi creşterii investiţiilor, a declarat marţi seară, la Realitatea TV, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.
”Ne aşteptăm să avem o creştere economică foarte bună, mult peste cea estimată la începutul anului, de 4,1% .(…) Este o creştere foarte bună pe al doilea trimestru, cea mai mare din Uniunea europeană, de 6%. Un efect important îl are consumul, ca urmare a creşterilor salariale şi reducerii TVA, dar avem şi creşteri de investiţii, iar investitorii vin şi ca urmare a unei percepţii bune faţă de România. Este o creştere a încrederii investitorilor, asta e clar. În februarie, Comisia Europeană a decis că România nu mai are dezechilibre macroeconomice. Acesta a fost o informaţie percepută ca atare de pieţe şi a stimulat încrederea investitorilor în ţară”, a spus Anca Dragu, subliniind că şi măsurile din Codul Fiscal au o contribuţie la creşterea economică.
Întrebată dacă sunt posibile noi măriri de salarii anul viitor, ministrul Finanţelor a afirmat că pentru acesta trebuie reduse investiţiile, însă este prea devreme să se pronunţe acum pentru bugetul din 2017.
Referitor la bugetul pe 2017, Anca Dragu a declarat că, potrivit legislaţiei în vigoare pentru anii electorali, acesta va fi întocmit de viitorul guvern.
Potrivit estimărilor semnal publicate de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2%, pe serie brută, şi cu 5% pe seria ajustată sezonier în semestrul I 2016 comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce, în trimestrul doi, avansul PIB a fost de
1,5% faţă de trimestrul 1 şi de 6% faţă de trimestrul 2 din 2015. Pe serie ajustată sezonier, creşterea PIB în T2 a fost de 5,9% faţă de T2 2015.
În primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3% faţă de primele trei luni ale anului trecut şi cu 1,6% faţă de trimestrul anterior.
În previziunile economice de primăvară publicate la începutul lunii mai de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creştere de 4,2% în 2016, susţinută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creştere să încetinească la 3,7%. – AGERPRES/ – PROMPT MEDIA
foto:capital.ro