145775 – 19082016 – În primele șapte luni ale anului, Jandarmeria Română a asigurat măsuri de ordine publică la 17.273 de evenimente publice la care au participat peste opt milioane de persoane.
În cadrul sedinței operative de evaluare a structurilor Ministerului Afacerilor Interne, condusă de ministrul afacerilor interne Petre Toba, reprezentanții Jandarmeriei Române au prezentat rezultatele obținute în primele șapte luni ale anului.
Pentru realizarea obiectivului prioritar asumat de Ministerului Afacerilor Interne, de creștere și consolidare a gradului de siguranţă al cetăţeanului, în perioada supusă analizei, Jandarmeria Română a acționat zilnic cu 2.785 jandarmi, desfășurând misiuni de patrulare și menținere a ordinii publice la obiectivele specifice.
Datorită bunei cooperări interinstituționale dintre structurile Jandarmeriei și cele ale Poliției Române, s-a acționat în sistem integrat pentru soluționarea operativă a peste 13.000 de intervenții care au vizat domeniul ordinii publice, dintre care 5.196 au reprezentat solicitări prin intermediul Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență ”112”.
Pentru întărirea climatului de siguranță publică și în scopul prevenirii și combaterii faptelor antisociale, Jandarmeria Română a asigurat, în primele șapte luni ale anului 2016, măsuri de ordine publică la 17.273 de evenimente publice (manifestări cultural-artistice, sportive, de protest, promoționale), cu peste 8 milioane de participanți (8.209.779 persoane).
În toată această perioadă, Jandarmeria Română a acordat o atenție deosebită creșterii gradului de siguranță a școlarilor, executând 20.175 de misiuni de patrulare în apropierea unităților
de învățământ, precum și pe traseele de deplasare către unitățile școlare. Totodată au fost desfășurate 3.104 de activităţi educativ-preventive.
În perioada de referință a anului 2016, efectivele Jandarmeriei Române au aplicat 99.228 de sancțiuni contravenționale, față de 89.189 de sancțiuni aplicate în aceeași perioadă a anului 2015, înregistrându-se statistic o creștere cu 11,26%.
Dincolo de laude, în multe cazuri jandarmii, cel puțin la nivelul Capitalei, refuză să ia măsuri și să ajute populația aflată în nevoie. Fără să încerce să aplaneze unele conflicte la nivel stradal, de exemplu, jandarmii, îndeosebi noaptea, stau în mașinile de patrulare și se mulțumesc să spună celor care apelează la ajutorul lor că nu e de competența lor ce li se cere. ”Nu e treaba noastră dacă ți s-a furat portofelul”. Replica se poate auzi deseori în zona Gării de Nord, de exemplu, unde jandarmii preferă, în timpul patrulei, să bea o cafea de la ”tonomat”. Dacă ai norocul să te cerți cu un taximetrist, în București, iar în zonă se află o echipă de jandarmi, aceasta îți va spune sec: Sună la poliție! De-altfel, presa publică frecvent astfel de întâmplări, însă nimeni nu ia măsuri împotriva celor care se fac vinovați. Atunci când vine vorba de rapoarte, la fel ca și în cazul celorlalte structuri din MAI, se vorbește doar de laude. – PROMPT MEDIA