Începe nebunia – 145511 – 02082016 – Ministrul Educației a anunțat că i-a retras titlul de doctor lui Victor Ponta după decizia de plagiat. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat luni ordinul prin care se retrage titlul de doctor acordat în 2003 fostului premier Victor Ponta, au anunţat oficiali din ministerul Educaţiei, decizia putând fi atacată în instanţă de Ponta. În ordinul de ministru emis luni se arată că ”se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, nr 5663 din 15.12. 2003”.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare a respins în data de 27 iulie contestaţia lui Victor Ponta la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor.
Ce urmează?
Ponta intrat în avocatură pe baza titlului de doctor dovedit a fi plagiat, fapt este consfințit de raportul Universității București, care a și cerut ministrului Educației de la acea dată, Ecaterina Andronescu, retragerea acestei demnități academice. Având titlul de doctor, Ponta a evitat examenul scris de intrare în barou (legea permitea accesul din oficiu în tagma avocaților a doctorilor în drept). Spre exemplu, în anul 2009, au căzut 70% din cei 945 de candidați.
Intrând în profesia de avocat pe baza unui plagiat – care poate fi considerat un fals intelectual -, premierul a avut și alte beneficii, câștigând importante sume de bani, dar și prestigiu universitar. Astfel, potrivit propriei declarații de avere, cabinetul de avocatură al premierului a câștigat până în martie 2010 (ultima declarație de avere în care Ponta declară venituri de pe urma cabinetului său de avocatură) suma de aproximativ 1.600.000 de lei, adică 380.000 de euro. Ponta și-a suspendat activitatea de avocat din momentul în care a ocupat o funcţie publică.
De asemenea, premierul a câștigat bani de pe urma faptului că a profesat la Universitatea Româno-Americană. În CV-ul de la Camera Deputaților, premierul scrie că între octombrie 2002 şi martie 2007 a fost lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti. Suma totală câștigată de fostul premier de pe urma activității sale didactice este de 110.000 de lei, adică 26.000 de euro.
7 ianuarie 2005: Victor Ponta devenea avocat în Baroul Bucureşti.
18 iunie 2012: Revista științifică ”Nature” publică un articol în care arată că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat.
29 iunie 2012: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare decide că lucrarea de doctorat a premierului este un plagiat.
1 iulie 2012: Victor Ponta: Acuzația de plagiat este o ”execuţie mafiotă”, nu voi renunţa la titlul de doctor şi nici nu voi demisiona.
19 iulie 2012: Consiliul Național de Etică (din cadrul Ministerului Educației) decide că premierul nu a plagiat.
20 iulie 2012: Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti confirmă faptul că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat 115 pagini din 297.
16 decembrie 2014: Premierul Victor Ponta anunță că intenționează să renunțe la titlul de doctor.
29 decembrie 2014: Guvernul dă o ordonanță care să permită titularului unui doctorat să renunțe unilateral la această distincție.
7 ianuarie 2015: Baroul București confirmă pentru ”România liberă” că Victor Ponta a intrat în rândul avocaților fără să susțină un examen, ci exclusiv pe baza titlului de doctor.
Dovada. Documentul emis Românei libere de către Baroul București în care se stipulează faptul că premierul Ponta a intrat în profesia de avocat pe baza titlului de doctor. Articolul 16 aliniatul 2 litera a) spune că ”la cerere, poate fi primit în profesie, cu -scutire de examen titularul diplomei de doctor în drept”. – PROMPT MEDIA