– 145710 – 16082016 – Deputatul PSD dr. Neviser Zaharcu a primit răspuns din partea ministrului Sănătăţii la interpelarea formulată pe tema situaţiei paradoxale a acreditării tuturor spitalelor din România.”Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 629/2015, misiunea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este de a determina asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului, prin modificarea culturii organizaţiilor din sănătate, standardizare, evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare, conform legislaţiei în vigoare. Acreditarea ANMCS garantează faptul că spitalele funcţionează la standardele stabilite potrivit legii, privind acordarea serviciilor medicale şi conexe actului medical, certificând calitatea serviciilor de sănătate, în conformitate cu clasificarea spitalelor, pe categorii de acreditare.
Acreditarea confirmă că o unitate medicală dispune de resursele şi de competenţele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialităţile pe care le are în structură. De asemenea, acreditarea certifică faptul că o unitate medicală poate face ceea ce spune că face. Prin urmare, pacienţii vor avea o mai mare încredere de a se adresa unei unităţi medicale acreditate, decât unei unităţi neacreditate. Acreditarea este un proces necesar atât pentru unităţile de stat, cât şi pentru cele private, care vor să intre în relaţii contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate”, a apreciat parlamentarul medic în documentul oficial trimis conducerii MS.
În final, deputatul PSD Tulcea l-a întrebat pe ministrul tehnocrat al Sănătăţii următoarele:
„1. Faptul că toate unităţile sanitare evaluate până acum au fost acreditate înseamnă implicit că respectivele spitale respectă întocmai standardele Europene de calitate şi siguranţă?;
2. Consideraţi că rezultatele acreditării spitalelor confirmă calitatea şi siguranţa în sistemul românesc de sănătate?;
3. Cum comentaţi acest aspect şi care este poziţia dumneavoastră faţă de rezultatele ANMCS?;
4. În ce stadiu se află în prezent procesul de acreditare a spitalelor din România, care sunt riscurile unei decizii unilaterale de acreditare şi cum vă explicaţi că toate au fost acreditate, având în vedere situaţia precară a sistemului autohton de sănătate?”.
În răspunsul adresat parlamentarului tulcean, ministrul Sănătăţii îi dă dreptate acestuia: ”Toate spitalele acreditate îndeplinesc mai mult de 45% din criteriile standardelor de acreditare a spitalelor aprobate prin ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 972/2010 privind aprobarea Procedurilor, standardelor şi metodologiei de acreditare a spitalelor”.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai remarcat faptul că ciclul de acreditare iunie 2011 – iunie 2016 a declanşat un proces de învăţare a modului în care se implementează un sistem de calitate în asistenţa medicală din spital şi a pus bazele asigurării şi îmbunătăţirii calităţii serviciilor de spital şi a siguranţei pacientului: ”Până la sfârşitul lunii martie 2016 au fost evaluate 365 de unităţi sanitare cu paturi, publice şi private. Rapoarte de acreditare au fost aprobate pentru 180 de spitale şi în perioada imediat următoare vor fi elaborate alte 43 astfel de documente. Precizăm că, potrivit reglementărilor în vigoare, înscrierea unui spital în procesul de acreditare este voluntară. În privinţa faptului că toate spitalele evaluate au fost acreditate, explicaţia constă în faptul că toate au îndeplinit cel puţin un nivel bazal de conformitate cu standardele de acreditare. Având în vedere că acest proces este la început, considerăm că dacă pragul de acreditare ar fi fost mai ridicat, ar fi apărut riscul ca spitale mari, care asigură asistenţa medicală pentru grupuri populaţionale mari, nu ar mai fi putut intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”. – PROMPT MEDIA