145099 – 07072016 – Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat faptul că ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană are un impact sever asupra dimensiunii de securitate şi apărare. În acest context şi din cauza ameninţărilor şi vulnerabilităţilor globale, este nevoie de un demers de securizare a Uniunii pe cinci linii de acţiune: securitate şi apărare, contraterorism, securitate cibernetică, securitate energetică şi comunicare strategică.
Declaraţia eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European reunit în această săptămână la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri privind Strategia Globală pentru Politica Externă şi de Securitate a Uniunii Europene, în prezenţa Înaltului Reprezentant şi Vicepreşedinta Comisiei Europene, Federica Mogherini.
Victor Boştinaru: ”Nu discutăm astăzi despre strategia globală a Federicăi Mogherini, ci despre Strategia Uniunii Europene. Însă, pentru a deveni o strategie, aceasta trebuie să fie integrată în mod explicit în acţiunea zilnică a tuturor statelor membre astfel încât să devină relevantă pe plan global. Cred că este timpul să folosim toată greutatea noastră politică şi economică şi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a acţiona într-o manieră credibilă, pragmatică şi responsabilă în toate dimensiunile acţiunii noastre globale. Mă voi referi în mod special la diplomaţie, securitate şi apărare, în condiţiile în care cred sincer că aceste dimensiuni trebuie să exprime interesele tuturor celor 27 de state membre. În acest sens, în contextul unui cadru de securitate global ameninţat de tot mai multe crize, de noi vulnerabilităţi şi factori de instabilitate politică, aş dori să subliniez importanţa priorităţii ‘securizării Uniunii’, cu cele cinci linii de acţiune puternic interconectate: securitate şi apărare, contraterorism, securitate cibernetică, securitate energetică şi comunicare strategică.”
”În ceea ce priveşte securitatea şi apărarea, insist asupra unui efort concertat pentru asigurarea securităţii colective alături de NATO, repet, alături de NATO, de o manieră complementară şi sinergică. Ieşirea Regatului Unit din UE are un impact sever asupra dimensiunii de securitate şi apărare, ţinând cont de potenţialul enorm pe care Regatul Unit îl avea şi de aceea cred în consolidarea acestei dimensiuni. Închei spunând că, ideea cooperării NATO şi a antrenării în programe comune de grupuri de luptă va contribui la complementaritatea şi interoperabilitatea cu Alianţa” . – PROMPT MEDIA