145238 – 15072016 – Deputatul ALDE Cornelia Negruţ a primit răspuns din partea conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice la interpelarea parlamentară, adresată pe tema nefolosirii microbuzelor şcolare din judeţul Maramureş.
”În multe judeţe din ţară, între care şi Maramureş, există încă numeroase probleme în ceea ce priveşte modul de gestionare al microbuzelor/autobuzelor şcolare de către autorităţile administraţiei publice locale. Numai în judeţul Maramureş există mai multe comune în care elevii nu pot utiliza aceste mijloace de transport, cu toate că ele există!”, a precizat parlamentarul de Maramureş în documentul oficial înaintat conducerii MENCŞ.
”Motivele pentru care copiii nu pot beneficia de un transport civilizat spre şi dinspre unităţile şcolare cu aceste microbuze sunt diverse şi variate. Astfel, fie mijloacele de transport şcolar nu sunt înregistrate la primării, fie nu au finalizate procedurile legale în vederea utilizării acestora pe drumurile publice, fie şoferii acestora nu sunt atestaţi pentru a le conduce, sau, în alte cazuri, este vorba despre nerealizarea programului de transport al elevilor din localitate, de către autoritățile locale și conducerea unităţilor şcolare din raza de competenţă. Consider că ministrul Educaţiei trebuie să lămurească de urgenţă aceste aspecte şi aştept răspunsul domniei sale”, a precizat parlamentarul maramureşean în document.
În finalul interpelării, deputatul ALDE i-a cerut ministrului Educaţiei să răspundă la următoarele întrebări: „1. În ce stadiu se află demersurile autorităţilor locale din ţară, şi punctual al celor din judeţul Maramureş, care au preluat anul trecut microbuzele şcolare pentru utilizare, respectiv înmatricularea, autorizarea, angajarea şoferului, asigurarea combustibilului etc.?; 2. Din datele comunicate de către Inspectoratele Şcolare Judeţene şi aflate la dispoziţia dvs., care este situaţia microbuzelor şcolare nefolosite în prezent, atât la nivel naţional, cât şi în Maramureş?; 3. Câte microbuze şcolare deservesc actualmente unităţile de învăţământ din ţară şi din judeţul Maramureş, raportat la necesarul existent?”
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice i-a comunicat oficial Corneliei Negruţ că „nu are informaţii privind stadiul demersurilor autorităţilor locale din ţară care au preluat anul trecut microbuzele şcolare pentru utilizare, respectiv înmatricularea, autorizarea, angajarea şoferului, asigurarea combustibilului, având în vedere că acestea au devenit proprietatea autorităţilor locale”.
”Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în judeţul Maramureş au fost distribuite, în anul 2015, 35 de microbuze şcolare (din care 2 autobuze). Microbuzele înmatriculate la primării sunt în număr de 27, iar la şcoli 8, dintre care, pentru 24 au fost obţinute licenţele, restul având încheiate asigurări. Şoferii de pe aceste mijloace de transport sunt 12 persoane angajate la primărie, 19 persoane angajate la şcoală, iar 4 microbuze sunt conduse de un singur şofer. Asigurarea combustibilului se face de primărie sau/şi şcoală”, a mai precizat ministrul Educaţiei, în răspunsul trimis deputatului ALDE Maramureş.
”Referitor la cea de a treia întrebare, vă informăm că, în perioada 2006 – 2015 au fost distribuite 139 de microbuze (16+1 locuri) şi 2 autobuze (28+1 locuri) pentru învăţământul preuniversitar din judeţul Maramureş. La nivelul ţării, în perioada 2006 – 2015 au fost achiziţionate şi distribuite 4.598 de microbuze (16+1 locuri) şi 100 de autobuze (28+1 locuri). Din partea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Maramureş există o solicitare de 9 microbuze şcolare şi de 39 autobuze şcolare (solicitate pentru unităţile şcolare care au un număr mare de elevi pe acelaşi traseu, pentru reducerea numărului de curse şi a orei de plecare a elevilor la şcoală şi de la şcoală)”, a conchis ministrul Educaţiei Naţionale. – PROMPT MEDIA