145178 – 13072016 – În Grecia, compania Eldorado dezvoltă minele Kassandra în nordul peninsulei Halkidiki, cuprinzând proiectele Skouries (aur – cupru), Olympias (aur-argint) și Stratoni (metale de bază). Punctul central al contractului companiei Eldorado cu statul elen este de a construi și opera o uzină de procesare a aurului. Asta deoarece se consideră că procesarea domestică adaugă valoare produsului la export și generează mai multe venituri din taxe. Cu toate astea s-a demonstrat că Eldorado a făcut evaziune fiscală prin evitarea taxelor din Grecia și transferarea profiturilor prin Olanda în Barbados, se arată într-un comunicat primit la redacție.
Pentru a îndeplini obligațiile contractuale, subsidiara greacă a Eldorado, compania Hellas Gold, a prezentat o uzină de procesare cupru-aur, o topitorie și o unitate de acid sulfuric.
Marți, 5 iulie, Ministerul Mediului a returnat studiul invocând o serie de defecte grave la uzina de procesare. Eldorado trebuie să își corecteze și completeze studiul în conformitate cu solicitările ministerului li să îl retrimită în termen de două luni. Eldorado intenționează să proceseze minereul provenit de la Olympias și Skouries folosind topirea rapidă, o tehnologie inventată de compania finlandeză Outokumpu. Proiectele au primit autorizație de mediu în 2011, dar Eldorado nu a reușit până acum să demonstreze cu succes că acest procedeu se poate aplica și minereului provenit de la mina Olympias, care conține un nivel ridicat de arsenic – 10-12%, iar nivelul acceptat de topitorii este de 0,5%.
În aprilie 2015, acest studiu a mai fost returnat o dată companiei, ca fiind fals și inadecvat, pe motiv că testele la scară semi-industrială, care ar dovedi aplicabilitatea metodei, nu au fost făcute în sit, așa cum solicitase Ministerul Mediului.
În ianuarie 2015 Eldorado a suspendat operațiunile miniere la proiectul Skouries învocând întârzierea ministerului de a elibera permisele de bază. Apoi, pe 9 mai, Eldorado a anunțat că operațiunile au primit undă verde de la minister, deși o serie de aspecte importante au rămas deschise discuțiilor, inclusiv evaluarea procesului metalurgic, care este în centrul acestei probleme. Eldorado știa acest lucru, însă nu și-a informat investitorii.
În cazul în care compania nu va aduce răspunsuri satisfăcătoare în termen de două luni, atunci vor fi puse în discuție toate licențele acordate până acum.
Eldorado deține și în România mega-proiectul Certej, care ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România. Proiectul se află în etapa de construcție a minei. Amprenta la sol a acestuia este de 456 ha, suprafață acoperită momentan de păduri, pajiști și terenuri arabile. Mai mult, în imediata vecinătate a proiectului minier Certej, Eldorado deține alte patru perimetre care sunt, din punct de vedere topografic, perfect învecinate.
Cu toate acestea, proiectul minier cu cianuri de la Certej a primit acordul de mediu în 2012, revizuit în 2013 de către Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara fără să se fi realizat o evaluare cumulată a impactului asupra mediului a tuturor etapelor sale de exploatare.
Spre deosebire de Grecia, Ministerul Mediului român nu a oferit niciodată un răspuns corespunzător la problemele companiei Eldorado în România și nici la scrisoarea deschisă înaintată de rețeaua Mining Watch. – PROMPT MEDIA